29. července - slaví Babiš, Babišová i Olaf

29. července - slaví Babiš, Babišová i Olaf Zdroj: FOTO: Facebook / Andrej Babiš, D. Kundrát, M.Pátek

Babiš měl svatbu ve stejný den, kdy má Olaf svátek. Náhoda? Nemyslíme si…

Těsně před Vánoci dorazila do Prahy zpráva o Čapím hnízdě z Evropského úřadu pro boj proti podvodům známého spíše pod zkratkou OLAF. Olaf je také jméno sněhuláka z pohádky Ledové království – možná proto si pro Babiše přišel v prosinci.

Ale to není všechno. Olaf má svátek 29. července, což je den, kdy si Andrej Babiš bral svoji současnou manželku Moniku – svatbu měli 29. července 2017, samozřejmě v Čapím hnízdě.

Leckdo by mohl namítat, že Olaf v českém kalendáři nefiguruje. Jenže jmeniny mu na 29. července přiznává kalendář slovenský a to v případě Babiše úplně stačí.

Vypadá to jako prostá shoda okolností, ale Babišovi se takové náhody doslova lepí na paty.

Babiš, dotace, daně a svěřenský fond

Tak třeba slíbil rozdat potřebným téměř 52 milionů korun, tedy částku, kterou ušetřil na daních z výnosů kontroverzních jednokorunových dluhopisů, a to přímo ze speciálně zřízeného transparentního účtu. Náhodou z něj ale převedl 24 milionů na Nadaci Agrofert.

Nebo sněmovna loni začátkem roku projednávala návrh ministerstva financí, který by daňově ulevil takzvaným svěřenským fondům. Úplnou náhodou v úplně stejné době do svěřenského fondu Babiš převedl Agrofert a SynBiol.

Jistě čirou náhodou se rapidně začaly zvyšovat české státní dotace do zemědělství krátce poté, co Babiš nastoupil na ministerstvo financí. Náhodou byl za tím účelem z téměř mrtvých vzkříšen i Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. A náhodou je Babiš v Česku největším zemědělcem a se svými dřevařskými firmami i „lesníkem“.

A takových náhod Babiš vyprodukuje každý rok doslova náhodné množství.