Na mnoha místech Konga operují militantní jednotky.

Na mnoha místech Konga operují militantní jednotky. Zdroj: twitter.com

10 nejnebezpečnějších oblastí ve světě. Poradíme vám, kterým místům se v novém roce vyhnout

Světové ekonomické fórum (The World Economic Forum, WEF), vydalo se závěrem roku analýzu obsahující mimo jiné přehled zemí, která nejsou pro turisty bezpečná. Srovnávací analýza si vzala na mušku 136 zemí, které testovala podle různých kritérií, například podle míry kriminality, násilných trestných činů a hrozby teroristických útoků. Vybrali jsme desítku nejnebezpečnějších míst, a to především s ohledem na kriminalitu.  

Celou zprávu si můžete přečíst zde. Nebere v potaz drobnou kriminalitu či přestupky, zahrnula do své metodologie pouze násilné trestné činy a terorismus. V analýze nebylo zahrnuto Somálsko či Afghánistán. Zde je výsledek:

1. Demokratická republika Kongo

Na mnoha místech země operují armádní i paramilitantní složky, které mají k dispozici značné množství terénních vozů, helikoptér i zbraní. Operují na mnoha místech země a není snadné určit místo, které je zcela bezpečné.

2. Thajsko

Oblíbená turistická destinace není nebezpečná celá, zpráva pouze důrazně doporučuje vyhnout se některým částem na jihu země. Konkrétně provincie Yala, Pattani, Narathiwat a Songkhla. Ač se zařazení této země na druhé místo může zdát překvapivé, vysvětlení tkví ve zcela nadprůměrně vysokém počtu násilných trestných činů a vražd v uvedených provinciích. Za posledních 13 let bylo v těchto místech zavražděno 6,5 tisíce lidí.

3. Jamajka

I v této zemi doporučuje zpráva vyhnout se pouze některým lokalitám. Například Montego či Kingston, kde, jak píše zpráva, „mohou být násilnými trestnými činy zasaženi i hosté v resortech.“

4. Jihoafrická republika

Místo, kde stále probíhá vyřizování účtů mezi jednotlivými zločineckými gangy. Mimo to je tu vysoká míra trestných činů znásilnění a loupežných přepadení. V zemi je zcela běžný standart najímání osobních strážců, kteří chrání před násilnostmi a vraždami. Ani to však nezajistí absolutní bezpečí, a už vůbec ne turistům. Násilné trestné činy se však opět týkají hlavně odlehlých čtvrtí přilehlých k větším městům.

5. Guatemala

I Guatemaly se týká pouze částečné upozornění, protože nejnebezpečnější její část tvoří hranice s Mexikem, kde kvete obchod s drogami a s ním související únosy a další zločiny.

6. Čad

V Čadu je aktivní teroristická skupina Boko Haram, Islámský stát i Al-Kajda. Víc není třeba dodávat.

7. Bangladéš

Tato země trpí kromě vysoké kriminality také extrémním počasím, jehož výkyvy a intenzita může ohrožovat životy turistů.

8. Mali

I zde figurují teroristické skupiny, a to především v hlavním městě Bamako a jeho okolí. V listopadu roku 2015 zde bylo například zabito několik desítek lidí, mezi nimi i turisté, v hotelu Radisson.

9. Libanon

Bombové útoky jsou zde stále na denním pořádku. Extremistické skupiny bojující proti sobě znepříjemňují životy místních, ale také turistů, kteří se do země vydají. Je velmi běžné, že menší potyčky přerostou ve větší násilí, které zasáhne i kolemjdoucí.

10. Filipíny

Filipínský prezident, který sám sebe opakovaně přirovnal k Adolfu Hitlerovi, vyhlásil před dvěma lety válku narkomanům. Po nočních ulicích Manily jezdí ozbrojené složky a střílí uživatele i překupníky drog, a někdy také zcela nevinné občany, kteří se do potyček připletou. Země je pro bezpečnou turistickou návštěvu nevhodná.