Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: čtk

Obsah zprávy OLAF už lze předpokládat. Babiš dal vědět

Dostali jsme se do zajímavé situace: Zatímco veřejnost, politici i média volají po zveřejnění zprávy OLAF (evropského Úřadu pro boj proti podvodům), Andrej Babiš a Agrofert proti OLAF zahájili křížovou výpravu a volají na pomoc evropského ombudsmana. Nechci si hrát na vědmu, ale podle té reakce soudím, že ve zprávě bude něco opravdu nepěkného.

Celá republika nedočkavě čeká na zveřejnění zprávy OLAF o tom, zda úřad zjistil, že pan továrník Babiš podváděl v cause s Čapím hnízdem, nebo ne. Vedou se mediální přestřelky o tom, kdy je potřeba zprávu zveřejnit. Je evidentní, že je to nutné nejpozději před hlasováním o důvěře vládě. Bez zprávy OLAF se totiž poslanci nebudou moci dostatečně kompetentně rozhodnout, zda vládu stíhaného premiéra zatíženého tak těžkým útěžkem, jako je Čapák, podpoří, anebo ne.

Je jistě možné mít nějaký obrázek sestavený z informací v médiích, ale ke kompetentnímu rozhodnutí o důvěře vládě by opravdu bylo lepší, aby nejen páni poslanci, ale i celá veřejnost věděli, na co OLAF přišel.

Nechci si hrát na Sibylu, ale jistou informaci o obsahu zprávy nám přináší sám pan velkouzenář a jeho (momentálně svěřený) Agrofert. Pan premiér si ten blbej evropskej úřad pěkně podá.

Po novoročním obědě s prezidentem v Lánech totiž řekl, že jeho bývalá společnost Agrofert podala kvůli vyšetřování OLAF i stížnost k evropskému ombudsmanovi: „Podle informací mé bývalé firmy to vyšetřování proběhlo velice nestandardně, takže byla podána stížnost k evropskému ombudsmanovi, který potvrdil, že tou stížností se bude zabývat. A zároveň byla podána žaloba k Evropskému soudnímu dvoru ohledně vyšetřování OLAF,“ cituje iDnes předsedu vlády.

Přestože Babiš do kamer prohlašuje, že zprávu nezná a nečetl ji, má ji k dispozici „jeho“ ministryně financí — a tak by byl úplný zázrak, kdyby obsah zprávy Babiš opravdu nečetl. Toť jedna skutečnost.

Úplně jiná větev celé causy: Městské státní zastupitelství v Praze prohlásilo, že zveřejnění zprávy OLAF by mohlo ohrozit vyšetřování causy podvodů kolem dotací na Čapí hnízdo. Tečka. Poptávka občanů a politiků je sice hezká věc, ovšem vyšetřování je vyšetřování, a protože by zveřejnění mohlo to vyšetřování ohrozit, má veřejnost smolíka.

Nechci být paranoidní, ale na gymnáziu jsme měli logiku a já mám některé logické principy tak zadřené pod kůži, že se mi prostě až proti mé vůli vtírají záludné otázky. Třeba: Kdyby zpráva OLAF konstatovala, že pan velkouzenář Babiš nekradl a nepodváděl, proč by si Babiš stěžoval k evropskému ombudsmanovi? A už úplně nepochopitelné by bylo, kdyby dával k evropskému soudu žalobu ohledně vyšetřování v případě, že by ho to vyšetřování zbavilo všech podezření.

Dobře, možná si říkáte, že Babiš jen něco kecá, na což se, jak opakovaně ověřeno, nedá spoléhat. Kromě Babiše nám ovšem solidní informace poskytlo i Městské státní zastupitelství v Praze. Kdyby totiž zpráva OLAF říkala, že pan premiér Babiš nekradl a nepodváděl, tak by to v žádném případě nemohlo ohrozit žádné vyšetřování. Zveřejnit se ovšem zpráva nesmí právě proto, aby to vyšetřování neohrozilo.

Takže alespoň pro mě je jasno, protože takové indicie nelze přihlížet. Zpráva OLAF dle všech příznaků viditelných ve společnosti i na Babišovi samotném konstatuje, že se ve věci Čapáku kradlo, až se z unijních dotací kouřilo.



V lednu se konají prezidentské volby. Pokud ještě nevíte, koho volit, vypočítejte si svého kandidáta v naší volební kalkulačce. Rychlé informace o prezidentských uchazečních získáte v přehledu kandidátů. Na webu Reflexu najdete také základní informace o volbách. O tom, kdo má šanci na postup do druhého kola, si uděláte předstvu pohledem na volební preference v průzkumech veřejného mínění.