Britský ministr tvrdí, že Facebook a Goole málo bojují proti terorismu - ilustrační snímek.

Britský ministr tvrdí, že Facebook a Goole málo bojují proti terorismu - ilustrační snímek. Zdroj: Flickr

Británie chce uvalit speciální daň na Facebook a Google, málo bojují proti terorismu

Pokud Facebook a Google nezačnou poskytovat úřadům ve Velké Británii uživatelská data, čeká je nová speciální daň. Tyto globální technologické společnosti podle Bena Wallaceho, britského ministra pro bezpečnost a ekonomickou kriminalitu, nedostatečně bojují s terorismem na internetu a odmítají poskytovat data, které by mohly zemi pomoci v boji s touto hrozbou.

Ben Wallace v rozhovoru pro noviny Sunday Times řekl, že Facebook a Google sice prodávají data svých uživatelů inzerentům, ale zároveň je neposkytují vládě, která pak musí utrácet vysoké částky za nejrůznější programy, sledování a opatření v životně důležitém boji proti terorismu.

„Pokud nezačnou spolupracovat, budeme muset zavést daň, kterou budou muset platit v případě nesdílení uživatelských dat,“ varoval firmy Wallace.

„Měli bychom přestat předstírat, že ředitelé technologických společností jsou cool týpci v tričkách, kterým nejde o zisk. Ve skutečnosti klidně prodají data o nás firmám nabízejících půjčky, či společnostem se soft pornem, ale tato data neposkytnou naší demokraticky zvolené vládě,“ prohlásil dále britský ministr.

Podle Simona Milnera, představitele Facebooku pro Velkou Británii, je ale pro firmu bezpečnost uživatelů na prvním místě.

„Pan Wallace nemá pravdu v tom, že je pro nás profit větší priorita než bezpečnost. Investovali jsme miliony liber do lidí a technologií, které pomáhají identifikovat a stahovat závadný teroristický obsah,“ řekl Milner.

YouTube, patřící pod Google, vydal prohlášení v podobném duchu.

Realita je ve skutečně ale jiná, protože radikální obsah se pořád objevuje v masovém měřítku jak na Facebooku, tak na Googlu.