Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Profimedia.cz

Babiš byl zařazen mezi letošní evropské politické vítěze, Merkelová naopak mezi poražené

Premiér Andrej Babiš byl vlivným evropským webem Politico zařazen mezi letošní politické vítěze na našem kontinentu. A to kvůli svému vítězství ve volbách. Dostal se tak do společnosti francouzského prezidenta Emmanuela Macrona či mladého rakouského předsedy vlády Sabastiana Kurze, který také vyhrál podzimní volby. Naopak mezi poraženými je německá kancléřka Angela Merkelová či kvůli sporům o nezávislost Katalánska španělský premiér Mariano Rajoy.

Politico si ale na adresu Babiše neodpustil jízlivé poznámky. Například napsal: „Může být tenká linie mezi politickou mocí a vězením: Stačí se zeptat Silvia Berlusconiho. Zatím tím Babiš úspěšně prochází, a to navzdory všem snahám o jeho uvěznění za podvody s evropskými fondy.“ Server také připomíná, že český premiér je sice součástí frakce „Aliance liberálů a demokratů pro Evropu“ (ALDE) v Evropském parlamentu, ale současně také zástupcem země ve Visegrádské skupině, která je v několika sporech s Evropskou komisí.

Za další vítěze mezi politiky byli letos podle webu Politico označeni Emmanuel Macron, Sebastian Kurz, švédská eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová a Leo Varadkar. Ten je prvním gayem, který se stal předsedou vlády v Irsku, a navíc pochází se smíšené irsko-indické rodiny.

Ze zbytku světa byl mezi vítěze zařazen americký prezident Donald Trump. Naopak v poli poražených najdeme hned dva německé politiky, kteří přitom s největší pravděpodobností vytvoří novou koaliční vládu. Jedná se o Angelu Merkelovou i sociálního demokrata Martina Schulze. Éra „merkelismu“ je podle odborníků u konce, i když ještě bude několik let kancléřkou.

Za poražené jsou bráni i španělský premiér Mariano Rajoy a někdejší katalánský premiér Carles Puigdemont, který je v exilu v Bruselu. Oba za neschopnost dohodnout demokratickou cestou samostatnost Katalánska.

Za zcela poraženého je bráno letos i Slovensko. To se snažilo získat pro Bratislavu Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA). Ta se ale z Londýna (kvůli Brexitu) přestěhuje do Amsterdamu. Bratislava překvapivě vypadla už v prvním kole volby, přestože byla počítána mezi favority. Byla to podle všeho odveta Německa a Francie za to, že Slovensko nechce přijímat uprchlíky podle dohodnutých přerozdělovacích kvót.