Imigranti čekají v Berlíně na registraci

Imigranti čekají v Berlíně na registraci Zdroj: ČTK/AP/Kay Nietfeld

Současné Německo: 600 000 imigrantů na dávkách

Německá media před koncem roku zveřejnila údaje o tom, jak se integrují imigranti přišedší především v roce 2015 ve velké migrační vlně. Čísla zveřejněná německými úřady jsou otřesná a ukazují, že všichni xenofobové obávající se nemožnosti asimilace uprchlíků měli pravdu. Obrovská skupina imigrantů v Německu žije za peníze německých daňových poplatníků.

Imigrační vlna z roku 2015 rozštípla společnost na dvě vzájemně neslučitelné poloviny - a nejedná se jen o český fenomen. Podobně jako u nás, tak se v celé západní Evropě veřejnost rozdělila na sluníčkové vítače a xenofobní odpírače. Nejvyšší podíl sluníčkových vítačů byl v Německu, protože i mladí Němci, kteří ani v nejmenším nenesou vinu za činy svých dědů, trpí komplexem holocaustu. A tak - s vědomím této viny - jsou iracionálně hodní i v případech, kdy to ohrožuje je samé a celou evropskou společnost.

 

Oba tábory se vzájemně hned onálepkovaly - pro vítače jsou odpůrci imigrantů fašisti a xenofobové, pro odůrce jsou vítači zase sluníčkáři - a začalo klání argumentů. Sluníčkáři tvrdili, že imigrační vlna přinese do stárnoucí Evropy novou pracovní sílu, že přišedší imigranti budou těmi, kdo vydělává Němcům na starobní důchody. Mladých Němců - ale i Čechů, Francouzů či Norů - totiž čím dál rychleji ubývá a hrozba problémů z přestárlé populace je zcela oprávněná. Xenofobové naopak tvrdili, že pastevec koz z horských oblastí Sýrie, který vychodil dvě třídy základní školy, je pravověrný muslim, který manželku bije jen dlaní, ne pěstí, odmítá homosexualitu a prosazuje trest smrti za urážku islámu je v dnešní Evropě prakticky nezačlenitelný. Pracovních míst typu ochranky v supermarketu - to je tak jediné, co by mohl takový imigrant za peníze v Německu dělat - není nekonečně mnoho, a Německo (i jiné státy západní Evropy) mají dostatek vlastních málo potencovaných občanů, kteří by ty hlídače a sekuriťáky mohli dělat.

 

 

Nyní přichází účtování - je konec roku - a mě opravdu mrzí, že se o tom vyúčtování nepíše více. Pravda je taková, že v Německu je dnes asi šest set tisíc imigrantů na plných sociálních dávkách, systému zvaném Hartz IV. Oproti loňskému roku takových přibylo o čtvrt milionu. Naopak - pracuje pouhých dvě stě tisíc imigrantů, to jest třikrát méně než těch,kteří berou dávky vydělané německými občany. Informovala o tom řada německých medií, já cituji Welt.

 

Vítací politika prostě selhala, čísla z reality ukazují, že jsme si sem nepustili milion lidí zajímajících se o práci, ale že přišel skoro milion líných flákačů, které musí živit Evropané. Nás xenofoby to nepřekvapuje, čekali jsme to. Ale dočkáme se nějaké reakce na ta otřesná čísla i od někoho ze sluníčkového tábora?



V lednu se konají prezidentské volby. Pokud ještě nevíte, koho volit, vypočítejte si svého kandidáta v naší volební kalkulačce. Více o kandidátech se dozvíte v našem přehledu. Na webu Reflexu najdete také základní informace o volbách. O tom, kdo má šanci na postup do druhého kola, si uděláte předstvu pohledem na volební preference v průzkumech veřejného mínění.