Prezident Libérie, bývalý fotbalista George Weah

Prezident Libérie, bývalý fotbalista George Weah Zdroj: ČTK

Prezidentem Libérie byl zvolen George Weah, bývalý fotbalista a první africký držitel Zlatého míče

V liberijských prezidentských volbách zvítězil bývalý útočník věhlasných fotbalových klubů Chelsea či AC Milán George Weah. Ve druhém kole přímé volby porazil tamního bývalého viceprezidenta Josepha Boakaie. Weah se zapsal do sportovní historie jako první africký držitel prestižního Zlatého míče pro nejlepšího hráče světa. 

Bývalý hráč AC Milán a londýnské Chelsea dostal nejvíce hlasů už v prvním kole voleb konaném v říjnu. Nepřekročil ale hranici 50 procent hlasů, a tak se na svatého Štěpána konalo kolo druhé. V úřadu Weah vystřídá nositelku Nobelovy ceny Ellen Johnson Sirleafovou, která právě Weaha porazila ve volbách v roce 2006. Tehdy neuspěl především pro nedostatek vzdělání, které si později doplnil na univerzitě v Miami.

Weah se narodil ve slumu Clara Town na předměstí hlavního města Libérie Monrovia. V roce 1988 si jej ještě jako hráče liberijské ligy vyhlédl tehdejší trenér fotbalového Monaka Arsene Wenger, dnes manažer londýnského Arsenalu a jeden z nejslavnějších koučů světa. O sedm let později Weah již v dresu AC Milán zvedal jako první Afričan nad hlavu Zlatý míč – trofej pro nejlepšího fotbalistu světa.

V liberijské politice je Weah aktivní prakticky celou dobu po konci aktivní fotbalové kariéry. V roce 2014 byl zvolen senátorem. Populární je především mezi mladými lidmi, kterých je v Libérii většina – 60 procentům obyvatel země ještě nebylo ani 30. Původně byl protestantem, později konvertoval k islámu, aby se nakonec k protestantské víře vrátil. Tvrdí, že muslimové a křesťané jsou jeden lid a měli by se snažit vzájemně pochopit.

Mezi lety 1989 a 1996 a opět od roku 1999 do roku 2003 zmítaly Libérií občanské války. Vyhnaly z domovů statisíce lidí a fakticky zdecimovaly ekonomiku země. V posledních letech ale vládne v zemi mír, její obyvatelé tedy věří ve světlejší zítřky.