iPhone - ilustrační foto

iPhone - ilustrační foto Zdroj: leo_prince008, CC BY 2.0

Apple záměrně zpomalil výkon starších telefonů, prý, aby je zachránil

Apple dnes potvrdil to, o čem se do dnešního dne pouze šuškalo. Některé modely, které už jsou podle společnosti příliš oldschoolové, se totiž rozhodl cíleně zpomalit. Důvod, který největšího prodejce telefonů vedl k takovému rozhodnutí, snad ani není nutné psát.

Mnoho zákazníků své obavy již mnohokrát vyřklo, o tématu bylo již také mnoho napsáno, ale nikdy se tato informace oficiálně nepotvrdila. Až nyní se Apple, tolik populárními svými „jablečnými“ výrobky, oficiálně přiznal, že na některých přístrojích záměrně zpomaloval jejich výkon.

Potvrzení této neblahé praktiky zveřejnila včera ve zprávě BBC. Společnost potvrdila, že některé modely, které jsou již dle jejich mínění zastaralé, opravdu zpomalila, avšak pouze proto, že i jejich baterie jsou již méně funkční, než bývaly. Apple svůj krok odůvodnil zcela opačně než tak, jak jej interpretovala řada zákazníků: „Chtěli jsme prodloužit život starších zařízení,“ uvedla společnost.

Apple musel s pravdou ven poté, kdy na stránce Redditu zveřejnil jeden z uživatelů iPhone 6s výsledek svého soukromého testu, který prokázal, že poté, co na svém přístroji vyměnil zastarávající baterii, se výkon telefonu výrazně zrychlil. „Používal jsem bratrův iPhone 6 plus, a ten byl mnohem rychlejší než ten můj. Věděl jsem, že je něco v nepořádku,“ uvedl nespokojený zákazník. Obavy pak potvrdil i web Geekbench, který uvedl, že různé systémy iOS reagují na různých přístrojích zcela odlišně.

Společnost si však stále trvá na svém a opakuje, že výkon snížila jen na přístrojích, u nichž si byla vědoma nízkého výkonu baterie, který by v kombinaci s příliš výkonným telefonem způsobil rychlejší opotřebení přístroje. Není ale v pořádku, že Apple svým zákazníkům o zpomalení neřekl.