Macron řádí: Francie přestane těžit plyn i ropu, do roku 2040 zakáže auta na benzín

Francouzský parlament, který je ovládán nevyzpytatelnou skupinou kolem prezidenta Emmanuela Macrona, schválil nové zákony, které od roku 2040 zakazují na území státu těžit plyn a ropu. A také se nebudou smět prodávat auta na benzín a naftu. Jenže, jako vždy v podobných případech, je to tak trochu populistická hra.

Zákaz těžby ropy a plynu je pro Francii, jak upozornila světová média a agentury, jen velmi symbolický, protože produkuje pouze 815 000 tun ropy za rok, což Saúdská Arábie vyprodukuje za několik hodin. Přesto je zákon světovým unikátem. Navíc zakázal těžit jakýmikoliv prostředky břidlicový plyn.

Prezident Emmanuel Macron a jeho vláda chtějí, aby šla Francie vzorem ostatním zemím při přechodu z fosilních a nukleárních paliv na zdroje obnovitelné.

Daleko vážněji se ale země dotkne zákaz aut na benzín a naftu. Předpokládá se ale, že vozidla na elektřinu už budou v té době naprosto běžnou součástí provozu a že více než dvacet let je dostatečně dlouhá doba, aby se automobilky podobnému trendu přizpůsobily.

„Jsme velmi hrdí, že se Francie stala první zemí na světě, která zakázala průzkum a produkci ropy od roku 2040,“ sdělil Macron zprávu světu na svém Twitteru.

Otázkou je, jak se k podobným krokům budou stavět velcí producenti ropy a plynu, jako je například Rusko, které žádné podobné kroky nečiní a zatím se o nich ani neví. Naopak Saúdská Arábie počítá s tím, že bude muset přejít na jiný typ ekonomiky, protože dnes je závislá především na výnosech z prodeje ropy.