Loretta Napoleoni - Obchodníci s lidmi

Loretta Napoleoni - Obchodníci s lidmi Zdroj: archív

Vydělat se dá na všem. Ale vydělávat na utrpení a beznaději je obzvlášť nechutné

Nakladatelství Vyšehrad přichází s titulem nesoucím vzhledem k současné situaci zvláštní punc aktuálnosti a naléhavosti. Kniha Obchodníci s lidmi italské ekonomky, politické analytičky a novinářky Loretty Napoleoni, žijící s manželem a čtyřmi dětmi v Londýně, metropoli, v níž o sobě muslimští teroristé dávají čím dál častěji vědět, se totiž obšírně a, což je jejím největším kladem, velice fundovaně zabývá jedním z nejožehavějších problémů dnešního světa – utajovanou obchodní výměnou.

Na úroveň pouhého zboží v ní klesli uprchlíci z takzvaných zhroucených států, jaké představují například Afghánistán, Irák, Libye či Sýrie, ale i ze zemí Afriky (Čad, Ghana, Guinea, Niger, Nigérie) a Asie (Bangladéš, Pákistán), kde je „kupodivu“ životní úroveň a sociální zabezpečí na nižší úrovni než v Německu či ve Skandinávii. „Byznysmeny“ v tomto špinavém handlu představují džihádisté všeho druhu propojení s nebezpečnými teroristickými organizacemi al-Ká’ida a Islámský stát.

 

Autorka je odbornicí na mezinárodní terorismus a jeho financování. Při práci na knize čerpala ze svědectví osob podílejících se na vyjednávání o výkupném za unesené Evropany, expertů na boj proti terorismu i bývalých rukojmí únosců. Není to přitom zdaleka její prvotina na dané téma. Kromě publicistické činnosti pravidelně komentuje žhavé události pro televizní stanice CNN, Sky a BBC. S jejími články se ovšem setkávají i čtenáři takových deníků, jako je například španělský El País, britský Guardian či francouzský Le Monde. Okruh jejího zájmu zahrnují rovněž specifika dravého, bezohledného, ale již desetiletí veleúspěšného čínského kapitalismu budovaného pod vedením komunistické strany.

Je otřesné dočítat se, jak fanatičtí džihádisté a Islámský stát (Dá’iš) dokázali proměnit pašování uprchlíků, kteří v historicky krátké době po statisících zaplavili Evropu a v mnoha případech ukazují svou pravou tvář, v neobyčejně výnosný hanebný kšeft, v němž se v duchu hesla Peníze nesmrdí točí miliardy a se kterým si bezzubá Evropská unie přes všechna halasná prohlášení zcela očividně není schopna poradit jinak než vnucováním neúčinných a předem k nezdaru odsouzených kvót.

Mechanismy fungování tohoto nekalého byznysu popisuje Loretta Napoleoni výstižně a natolik srozumitelně, že se v jejím opusu snadno zorientuje i čtenář nemající o tomto krizovém jevu nějaké hluboké vědomosti. V tom tkví jeden z mnoha přínosů publikace Obchodníci s lidmi. Nakladatelství Vyšehrad se islámu obecně, a zejména Islámskému státu a jeho strukturám a působení věnuje v edici Moderní historie. Za to mu náleží dík a uznání.