Na zápase koňského póla s maminkou Kate

Na zápase koňského póla s maminkou Kate Zdroj: Profimedia.cz

Skotský reverend k Angličanům: Modlete se, aby princ George dospěl v homosexuála

Reverend skotské episkopální církve Kevin Holdsworth se rozhodl popíchnout anglikánskou církev, která na rozdíl od své skotské sestřenice neschvaluje sňatky homosexuálů, neobvyklým způsobem. Na svém blogu vyjádřil v několika bodech kritiku směrem k jižním sousedům. Měli by se prý modlit, aby syn vévody a vévodkyně z Cambridge a britský následník trůnu princ George našel v budoucnu lásku v náručí mladého gentlemana. Pomohl by tak církev přesvědčit o blahodárnosti liberalizace jejího zkostnatělého postoje. Příspěvek se mezi Angličany dočkal odsouzení.

Holdsworth působí jako probošt katedrály sv. Marie v Glasgow a v létě letošního roku se stal prvním duchovním skotské episkopální církve, který oddal homosexuální pár. Umožnilo mu to rozhodnutí velkého synodu. Z kanonického práva zmizela letos klauzule označující manželství za svazek mezi mužem a ženou.

Sám Holdsworth byl během kampaně za umožnění uzavírání církevních sňatků homosexuálům velmi aktivní. Pro Guardian v létě řekl: „Sám jsem gay. Pro mě tedy celá tato záležitost byla o přiznání tohoto faktu a v důsledku o pomoci církvi, aby se ze svého pravého postoje vyznala také. Církev mi po mém přiznání poskytla velkou podporu a postupem času se k naší iniciativě připojila i velká část kongregace.“

Na rozhodnutí skotské episkopální církve reagoval anglikánský biskup Andy Lines. „Církev nemůže libovolně manipulovat s Božím slovem.“ Podrážděně reagovala Anglie i nyní. Kaplan královny Alžběty II, reverend Ashenden, Holdsworthovy komentáře směřované k princi Georgovi označil za zlé a nekřesťanské. Jedná se podle něj o „teologický ekvivalent kletby zlé čarodějnice z pohádek.“

Skot chtěl čtyřletého následníka trůnu proklít asi jen těžko, přesto si komentář nelze vyložit jinak než jako zbytečnou provokaci. Animozita mezi Skoty a Angličany se za několik stovek let stala neodmyslitelnou součástí britského koloritu. To, čemu však většina lidí přikládala ještě před několika lety pramalý význam, se s referendem o skotské nezávislosti změnilo v hazard se stabilitou celého státu.

Netřeba pak pravděpodobně připomínat, jak citlivá je většina obyvatel, když dojde na bezdůvodné hanění královské rodiny. Ať už jde o Angličany, Velšany nebo Skoty. Podpora Windsorů se dlouhodobě pohybuje okol 60-70 %. Reverend Holdsworth tak může doufat, že mu jeho liberální farníci zachovají i nadále přízeň.