Obálka komiksu Duchové

Obálka komiksu Duchové Zdroj: Archiv nakladatelství Paseka

Ukázka z nového komiksu Duchové
Ukázka z nového komiksu Duchové
Ukázka z nového komiksu Duchové
Ukázka z nového komiksu Duchové
Ukázka z nového komiksu Duchové
6
Fotogalerie

Duchové: Milý komiks o rodině a smrtelnosti

O komiksech Rainy Telgemeierové informujeme pravidelně, protože patří k tomu nejlepšímu, co se v oblasti dětských komiksů objevuje na trhu nejen u nás, ale také v USA. Nakladatelství Paseka právě vydalo její třetí komiks s názvem Duchové. Americká autorka poprvé opouští autobiografické vyprávění a příběhu to jen a jen prospěje. Dojemné a strašidelné dílo nadchne i dospělé čtenáře.

Duchové získali komiksového Oscara – Cenu Willa Eisnera za nejlepší dětský komiks roku 2016. A právem. Čtyřicetiletá autorka totiž píše a kreslí poutavé příběhy pro celou rodinu, které jsou zábavné, ale nepostrádají vážnější téma. V obou jejích předchozích komiksech (Úsměv a Ségry) šlo zejména o rodinné vztahy. Nejinak je tomu i v novince, jen protentokrát jde o rodinu smyšlenou.

Bahia de la Luna, to je městečko kdesi v severní Kalifornii, kam se stěhuje čtyřčlenná rodina, jejíž dvě dcery jsou hlavními hrdinkami komiksu Duchové. Podobné město v Kalifornii nenajdete, jméno si autorka vypůjčila z Mexika, ale poetický název se jí hodil do příběhu. Jde o místo u oceánu, na které často padá mlha a slunce zpoza mraků vyhlédne jen zřídka.

Právě sem se rodina stěhuje, aby ulevila plicím mladší dcery Mayi, která trpí cystickou fibrózou, závažným onemocněním, při němž se na plicích tvoří hustý hlen. Její starší sestra Catrina situaci chápe, ale nadšená z vývoje situace není. Kupodivu nejpozitivnějším členem rodiny je tak nezdolná Maya, která i přes vážnou nemoc dodává optimismu celé rodině.

Nové místo je záhadné a dívky se hned při první procházce dozvědí, že je plné duchů. Zpočátku povídačkám nevěří, ale ukazuje se, že by na nich mohlo být něco pravdy. Navíc maminka obou dívek je Mexičanka, která má k uctívání mrtvých předků blíž, než se na první pohled zdá.

Telgemeierová rozehrává příběh, jehož hlavní hrdinkou je dospívající Catrina, která pochopitelně nevěří na duchy a chce jediné – zapadnout do nového kolektivu. Nestojí ani o první lásku, která je pro ni snad ještě podivnější než oni duchové. Přesto se ukáže, že obojí se jí dotýká víc, než by si připustila.

Celý příběh směřuje k mexickému listopadovému svátku Día de los Muertos, při kterém pozůstalí vzpomínají na předky. Svátek sám je oslavou, která má však podstatně větší hloubku než Halloween. Právě během tohoto svátku se mrtví dostávají do užšího kontaktu se světem živých a je možné s nimi komunikovat – a to zejména na místech, jako je Bahia de la Luna.

Catrinin vztah k mrtvým je v komiksu v kontrastu se vztahem k její sestře, která si i přes útlý věk uvědomuje, že ji samotnou může smrt dostihnout velmi brzy. Navíc duchové jaksi podivně souvisejí s dýcháním, takže plicní choroba je ještě o něco hrozivější než dřív.

Duchové jsou milý příběh, na který budete rádi vzpomínat ještě dlouho po dočtení. Téma smrti je zvláštním způsobem přítomno na každé stránce komiksu, ale ani jednou není patetické či přemrštěné. A právě to dělá z Duchů tak skvělou knihu pro děti, a nejen pro ně. Vědomí konce, ale také naděje, že koncem nic nekončí – to je hlavní poselství Rainy Telgemeierové.