Od soudu oba bývalí primátoři odešli s podmínkou a peněžitým trestem.

Od soudu oba bývalí primátoři odešli s podmínkou a peněžitým trestem. Zdroj: koláž Blesk.cz, ČTK

Opencard
Opencard
Bohuslav Svoboda a Tomáš Hudeček u soudu kvůli kauze opencard
Bohuslav Svoboda
4
Fotogalerie

Causa Opencard: Sněmovna už má žádost o vydání Svobody (ODS)

Poslanecká sněmovna tento pátek obdržela žádost o vydání poslance ODS a bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) to potvrdil nový předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Svoboda je stíhán v souvislosti s kauzou předražené "karty Pražana" opencard, počátky případy se vracejí do období působení primátora ODS Pavla Béma.

"Žádost na pana Svobodu dorazila v pátek," řekl v ČT Vondráček. Žádost postoupil mandátovému a imunitnímu výboru. Poslanci už jednou bývalého pražského primátora k trestnímu stíhání vydali, bylo to v roce 2014. Policie ho spolu s dalšími pražskými radními vinila z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže kvůli jedné zakázce v kauze opencard. Svoboda s vydáním souhlasil, ač stíhání označil za nesmyslné a politické. Loni v září soud Svobodovi udělil podmíněný trest 2,5 roku, Svoboda se odvolal.

Vondráček dnes v televizi řekl, že je rád, že ve Svobodově případě má možnost opakovaného rozhodování. V únoru 2014 se vyslovil pro zbavení Svobody imunity. "Bude záležet samozřejmě i na stanovisku Bohuslava Svobody," poznamenal dnes, zdůraznil ovšem, že s ohledem na průměrnou dobu trestního stíhání nemá průměrný poslanec šanci, aby se za funkční období Sněmovny stihl očistit.

Na délku trestního stíhání poukázal v OVM i předseda ODS Petr Fiala. "Někdo je obviněn, má to dopad na jeho život, jeho soukromí, na všechno, a léta se táhne, ta kauza, to je smutné a to nás musí vést k určité politické opatrnosti," prohlásil Fiala. Aniž někoho jmenoval, dal do souvislosti trestní stíhání předáků ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka a vyzval k rozlišování jednotlivých případů. Považuje za rozdíl, je-li člověk podezřelý, že se neoprávněně obohatil při svém podnikání, nebo z toho, že jako politik špatně rozhodl. U Svobody není ani stín podezření, že by z toho měl nějaký prospěch, podtrhl Fiala.