Ostrov Biševo

Ostrov Biševo Zdroj: Profimedia.cz

Ostrov Biševo
Ostrov Biševo
Ostrov Biševo - Modra špilja
Ostrov Biševo - Modra špilja
5
Fotogalerie

Dovolená v Chorvatsku: Patnáct šťastných trosečníků na ostrově Biševo

Máte všeho po krk? Chcete zmizet někam úplně mimo civilizaci? Pak pro vás máme odpověď – Biševo. Na odlehlém ostrůvku žije pouhých patnáct stálých obyvatel a dva z nich nám svůj malý ráj osobně ukázali.

Tohle jsem našla, když jsem okopávala rajčata,“ natahuje k nám tmavovlasá Lada ruku s několika kamennými hranolky. Jsou to části římské mozaiky staré dost možná více než dva tisíce let a zároveň se jedná o důkaz toho, že lidé na Biševu žili už v dobách antiky. Pro bývalou lektorku jógy původem ze Záhřebu je Biševo osudovým ostrovem. Když jí bylo šest let, byla tu na prázdninách.

„Matně jsem si ten dům pamatovala. O mnoho let později jsem se v Komiži na Visu potkala se svým partnerem Lucijem. Ke svému překvapení jsem zjistila, že pochází ze stejného domu. Tenkrát jsme se vidět nemohli, protože je o pár let mladší než já,“ usmívá se. Nemohlo to dopadnout jinak, než že se spolu na ostrov přestěhovali.

Lucijo je profesionální kuchař, což se mu kupodivu hodí i v téhle bohem zapomenuté vísce bez ulic, s několika domky a opršelým kostelíkem ze šestého století. Začal tu s Ladou provozovat pohostinství ve stylu „co dům dá“. A není toho zrovna málo. „Máme tu mírné klima, takže na zahrádce po celý rok něco roste. Já chovám slepice, soused vedle ovce a kamarád, který bydlí v zátoce, jezdí na moře rybařit. Není tu sice obchod, škola ani nic jiného, přesto se tu dá přežít docela dobře. Člověk toho přece moc nepotřebuje a na Vis je to jen pět námořních mil,“ vysvětluje Lada.

Na dovolenou do Chorvatska: 10 ověřených tipů na cestu, ubytování i způsoby, jak ušetřit >>>

Ráj pro turisty

Dokonce i na Biševu se dá přespat – třeba v zátoce Porat, kde je také letní restaurace a písečná pláž. Ostrov je ideální pro ty, kteří jsou přesycení lákadly civilizace a nestojí o přecpané pláže s bary, ze kterých se line elektronická hudba. Zdejší pruhy písku jsou prostě panenské a voda čistá a plná života – což je skvělá zpráva pro potápěče a sportovní rybáře.


Modrý poklad Biševa

Patrně nejvyhlášenější atrakce malého ostrůvku se skrývá na rozhraní moře a souše. Jmenuje se Modra špilja, tedy Modrá jeskyně. Podle mnohých snese srovnání s podobně proslulou jeskyní na italském ostrově Capri. Lodě k jeskyni vyplouvají z viského přístavu Komiža, je to půl hodiny plavby. Jeskyně leží na východním pobřeží ostrova. V zátoce Mezuporat návštěvníci přesedají do menších člunů, které se protáhnou úzkým průplavem do skalní dutiny. Díky dalšímu otvoru pod mořskou hladinou dovnitř proniká odražené světlo, které zbarvuje celý vnitřek domodra. Předměty ponořené pod vodu se naopak jeví stříbřitě. Modrá jeskyně je dlouhá 24 metrů, široká až 15 metrů a ke dnu až 16 metrů hluboká.