David Bowie očima fotografa a fanouška Denise O`Regana

David Bowie očima fotografa a fanouška Denise O`Regana Zdroj: Guardian

David Bowie očima fotografa a fanouška Denise O`Regana
David Bowie očima fotografa a fanouška Denise O`Regana
3
Fotogalerie

Monografie věnovaná Bowiemu nabídne nespatřené fotografie i ručně psané texty hitů

„Řekl jsem Davidovi, že jsem se stal fotografem jen díky němu,“ řekl fotograf a dokumentarista Denis O`Regan. „To bys řekl zítra i Bonovi,“ mávl rukou Bowie. Fotograf strávil s Bowiem mnoho času, byl jeho oddaným fanouškem a velkým obdivovatelem. Zachytil objektivem jeho klíčové turné v roce 1983, jímž uvedl své album Let`s Dance. Nyní z tohoto turné vzniká unikátní monografie.

Původně bylo v plánu, že knihy, které v limitované edici vznikají, David Bowie podepíše. Bohužel však dříve, než knihy vyšly z tiskárny, David Bowie v lednu loňského roku zemřel. Pro jeho skalní fanoušky i obdivovatele se nyní chystá unikátní monografie zaměřená tematicky na jeho turné Serious Moonglight. Během něj Bowie procestoval na 15 zemí a odehrál přes 100 koncertů. Postupně se stával hvězdou, z desetitisícových hal začal plnit i padesátitisícové. A jeho dvorní fotograf Denis O`Regan byl u toho.

„Vím, které fotografie měl David rád,“ řekl O`Regan britskému deníku Guardian. „Vím, které by bral,“ dodal fotograf s tím, že mu své snímky často ukazoval a společně je prohlíželi.

Turné, které je ústředním tématem knihy, začalo v belgickém Bruselo a končilo v Hongkongu. Existuje z něj přes 20 tisíc snímků, které bylo nutné protřídit a vybrat ty nejlepší. Kniha, která vyjde v limitované edici v květnu příštího roku, však nebude obsahovat jen snímky. Její součástí budou také ručně psané texty, Bowieho poznámky nebo starší vstupenky na jeho koncerty. Vydavatelé slibují, že edice bude mít „muzejní kvalitu“, v podstatě půjde o sběratelský kousek pro nadšence.

 

Od vysoké kvality chystané publikace se bude odvíjet také její cena a náklad. V plánu je totiž pouze dva tisíce kusů. Kniha bude vážit téměř 15 kilogramů a její cena bude vysoká: 3000 liber, tedy v přepočtu zhruba 86,400 korun.

Díky přátelství Davida a fotografa Denise jsou snímky blízké, intimní a na Bowieho neobvyklé. Část snímků nyní zveřejnila britská média a z nich je evidentní, že Bowie byl na turné velmi šťastný a spokojený, což potvrdil v rozhovoru pro Guardian i autor fotosérie.

Vlastním jménem David Robert Jones se narodil v londýnském Brixtonu 8. ledna 1947. Umělecký pseudonym měl zabránit jeho záměně s kytaristou Davym Jonesem z kapely The Monkees. Za svůj život prodal 140 milionů desek a poslední album Blackstar vyšlo těsně před jeho smrtí. Třikrát koncertoval a jednou nahrával v Česku. Bowie zemřel dva dny před svými 70. narozeninami po osmnáctiměsíčním boji s rakovinou. Oznámení jeho úmrtí jeho fanoušky šokovalo, protože se mu podařilo vážné onemocnění udržet před veřejností v tajnosti. Věděli o tom jen příbuzní a nejbližší přátelé.