Andrej Babiš - ilustrační snímek.

Andrej Babiš - ilustrační snímek. Zdroj: ČTK

Babiš a StB: Slovenský ústavní soud vrací kauzu ke krajskému soudu

Slovenský ústavní soud dnes zrušil pravomocná rozhodnutí slovenského nejvyššího i krajského soudu, podle nichž šéf hnutí ANO Andrej Babiš je v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB veden jako její agent neoprávněně. Senát ústavního soudu tak vyhověl stížnosti Ústavu paměti národa (ÚPN), který se ohradil, že uvedené verdikty porušily jeho práva. Ústavní soud vrátil případ odvolacímu krajskému soudu v Bratislavě k novému projednání, soud se bude muset řídit právním názorem ústavního soudu.

Ústavní stížnost podal ÚPN po lednovém rozhodnutí slovenského nejvyššího soudu, který odmítl mimořádný opravný prostředek, jímž se ÚPN snažil zvrátit spor s Babišem. Ve prospěch Babiše na Slovensku předtím rozhodly okresní i krajský soud. ÚPN zejména tvrdil, že bývalí příslušníci StB, kteří svědčili v Babišův prospěch, nebyli před výpovědí zbaveni mlčenlivosti.

Bratislavský rodák Babiš, jehož hnutí je podle průzkumů favoritem nadcházejících voleb do české Sněmovny, vědomou spolupráci s StB popírá dlouhodobě. Archivní dokumenty tvrdí, že v roce 1980 se stal takzvaným důvěrníkem StB a že ho o dva roky později ke spolupráci s tajnou policií coby agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Ten ale u slovenského okresního soudu prohlásil, že tato informace není pravdivá a že Babiš k StB naverbován nebyl. ÚPN soudům předložil 12 různých svazků, ve kterých je Burešovo jméno uvedeno. Instituce v minulosti neuspěla ve vícero soudních sporech ohledně evidence osob v dokumentech tajné policie v komunistickém Československu.