Video placeholde

Útok je aktem čirého zla, národ je ve smutku jednotný! Podívejte se na Trumpův projev ke střelbě v Las Vegas

Za "akt čirého zla" označil dnes americký prezident Donald Trump střelbu v nevadském Las Vegas. V projevu v Bílém domě vyjádřil soustrast obětem, stejně jako například britská premiérka Theresa Mayová, německá kancléřka Angela Merkelová, český prezident Miloš Zeman či papež František. Při útoku střelce zahynulo nejméně 50 lidí, zraněných je více než 400. Podívejte se na Trumpův projev s českými titulky.

Trump už ráno na twitteru vyjádřil soustrast obětem a jejich rodinám. "Má nejhlubší soustrast a soucit patří obětem a rodinám obětí té strašlivé střelby v Las Vegas. Bůh vám žehnej," napsal šéf Bílého domu.

V pozdějším projevu poděkoval záchranářům za "zázračnou rychlost" jejich zásahu. Prezident zároveň oznámil, že ve středu Las Vegas navštíví, aby se setkal se záchrannými týmy a s pozůstalými. "Národ je nyní ve smutku a šoku jednotný," řekl Trump v krátkém smutečním projevu k novinářům. Na jejich otázky neodpověděl.

Rovněž na twitteru vyjádřila soustrast britská premiérka Mayová a prostřednictvím svého mluvčího také kancléřka Merkelová.

"Myšlenky Spojeného království patří obětem a záchranným službám, které reagují na ten otřesný útok v Las Vegas," uvedla Mayová.

"Jsme šokováni a hluboce otřeseni vraždami v Las Vegas. Tolik zmařených životů. Soucítíme a přejeme hodně sil přeživším," napsal mluvčí Merkelové Steffen Seibert.

Kondolenční dopis zaslal Trumpovi český prezident Miloš Zeman, který podle informace Hradu označil za původce útoku "zavrženíhodného fanatika".

"S lítostí jsem přijal zprávy o masakru v Las Vegas, který za sebou zanechal desítky obětí. Bohužel jde o další případ podlé masové vraždy spáchané zbraní zavrženíhodného fanatika. Rozumem nelze tento odporný čin pochopit," píše Zeman. "Dovoluji si jménem svým i jménem české veřejnosti projevit hlubokou soustrast především rodinám obětí a pozůstalým, ale i celému americkému národu," uvádí se v dopisu.

Papež František označil zabití více než 50 lidí za nesmyslnou tragédii. "S hlubokým zármutkem po vyslechnutí zprávy o střelbě v Las Vegas papež František zaslal ujištění o své duchovní blízkosti všem lidem, kteří byli zasaženi touto nesmyslnou tragédií," uvedl Vatikán v telegramu zaslaném biskupovi římskokatolické církve v Nevadě.