Video placeholde
Střelba v Las Vegas.
Střelba v Las Vegas.
Střelba v Las Vegas.
Střelba v Las Vegas.
Střelba v Las Vegas.
7
Fotogalerie

Nejhorší masová vražda v historii USA: Střelba v Las Vegas si vyžádala nejméně 50 mrtvých a 200 zraněných

Noční střelba v Las Vegas v americkém státě Nevada si vyžádala nejméně 50 mrtvých a minimálně 200 zraněných. Uvedl to dnes šerif místní policie Joseph Lombardo a dodal, že jde o předběžnou bilanci. Jde o nejtragičtější střelbu do davu lidí v novodobých dějinách Spojených států.

Lombardo také zveřejnil totožnost muže, který střílel po účastnících koncertu country hudby z 32. podlaží blízkého hotelu. Jde o čtyřiašedesátiletého Stephena Paddocka, kterého policie zastřelila v hotelu. Předtím pachatel několik minut střílel po lidech. Policie už našla i ženu, která se se útočníkem v hotelu ubytovala a po které pátrala.

Lombardo zopakoval, že policie se domnívá, že Paddock jednal sám. Zatím policie nemá ani informace o tom, co ho k činu vedlo. Více by mohla zjistit od ženy, která patrně se střelcem pobývala v hotelu. Policie o ní však nehovoří jako o spolupachatelce.

Počtem mrtvých toto krveprolití překonalo dosavadní nejtragičtější střelbu do lidí v USA z loňského června. Muž, který se hlásil k takzvanému Islámskému státu (IS) tehdy v gay klubu v Orlandu zastřelil 49 lidí. Šlo také o nejhorší teroristický útok v USA od atentátů z 11. září 2001.

Lidé z místa konání nedělního nočního koncertu v Las Vegas při střelbě prchali v panice, zakopávali o sebe navzájem, někteří měli šaty od krve. "Lidé padali jako mouchy," řekl jeden ze svědků televizi CNN. Mnozí lidé se vrhali k zemi schválně, aby unikli kulkám. Koncert byl součástí několikadenního festivalu Route 91 Country Music Harvest.

Televize Fox News uvedla, že v době zahájení střelby v neděli kolem 22:45 místního času měl vystoupení zpěvák Jason Aldean. Z amatérských záběrů na internetu je slyšet, že koncert ještě několik sekund pokračoval i poté, co bylo jasně slyšet střelbu z automatické zbraně. Zpěvák i další umělci jsou podle televize CNN v pořádku.

Zatím nejsou informace o tom, zda jsou mezi mrtvými nebo zraněnými i cizinci. Las Vegas ale každý rok navštíví zhruba 3,5 milionu lidí z celého světa, uvedla agentura DPA.