Video placeholde

I přes internet se dá najít vážný vztah. Nebojte se seznamek, vyzývá Čechy terapeutka lásky

Říká tomu moderní láska a snaží se ji zábavnou formou vysvětlit českým singles. Psychoterapeutka a socioložka Markéta Šetinová o sobě ve zkratce říká, že „dělá do lásky“, což v překladu znamená, že pomáhá lidem s hledáním partnerů prostřednictvím nových médií. Dá se opravdu přes internet najít partner na celý život? Jaké jsou nejčastější chyby a co je naopak při online seznamování klíčové? To zjistíte ve videu. Podívejte se!

Pokud je vám přes 30, dosud jste honili kariéru a osobní život stál na vedlejší koleji, rozpadl se vám dlouholetý vztah nebo už jste prostě vyzkoušeli všechny způsoby hledání partnera a do rozbouřených vod randících aplikací se vám příliš nechce, je pro vás Markéta Šetinová ideální člověk. Z hlediska internetových seznamek zřejmě neexistuje v Česku povolanější člověk. O tom se můžete přesvědčit na jejím blogu modernilaska.cz, kde se tomuto fenoménu bohatě věnuje. Pokud byste měli zájem o osobní setkání, je možné využít i její služby coby psychoterapeutky.

A proč má online seznamování smysl? „Online se seznamuje každý desátý Američan, přibližně třetina nově sezdaných manželství v USA začala na internetu a trh se seznamováním generuje miliardy dolarů ročně. Čísel pro Česko máme málo, i u nás ale láska čím dál častěji kvete online. Internet zpočátku lákal hlavně lidi středního věku, kteří měli málo času a příležitostí k seznamování,“ říká Šetinová.

„Hledat lásku online je trochu jiná zkušenost než běžné seznamování. Nejčastěji stále poznáváme svůj protějšek ve škole, v práci a přes kamarády. Jsou to sice „noví“ lidé, pohybují se ale ve stejném prostředí a mají podobné zkušenosti. Na prvním rande se tak lehce povídá o zážitcích z Erasmu, že si Péťa bere Elišku a kdy bude další firemní grilování. Na internetu se ale ze svých sociálních bublin vymaníte a natrefíte doslova na všechno. Na jednu stranu se musíte naučit efektivně odfiltrovat lidi, se kterými kromě touhy seznamovat se nemáte společné ani základní hodnoty. Ať už jde o umělou zlatokopku s mopsíkem nebo slizkého barmana, který uvádí konverzaci fotkou svých intimních míst. Když ale dáte seznamce čas, najdete i ty, kteří stojí za to. Jen je prostě nebyla příležitost potkat offline. První konverzace na seznamce bývají trochu těžší, protože nemáte žádnou společnou historii. Ale nakonec je možná příjemnější – a z hlediska času i peněz rozhodně efektivnější – lovit zajímavé nové lidi online, a ne na baru,“ dodává.

„Internet výrazně mění způsob seznámení, ale ne způsob chození. Láska je jen jedna. Všechny výzkumy ukazují, že jakmile se nezávazné randění překlopí do vztahu, je úplně jedno, kde jste svého partnera poznali. Radost ze vztahu, jeho délka i počet hádek jsou stejné, ať už vás s vaším protějškem seznámila nejlepší kamarádka, nebo jste se k němu proklikali na mobilu. Takže možná se vyplatí vyrazit z komfortní zóny, nafotit pár selfie, vyšperkovat svůj profil a zamilovat se online,“ uzavírá.