Včelí kolonie musela být pod střechou již dlouho, tvrdil včelař, který ji objevil

Včelí kolonie musela být pod střechou již dlouho, tvrdil včelař, který ji objevil Zdroj: BBC

Rodině začala stékat po stropě tekutina, uvnitř domu objevila obří včelí úl

Obrovský včelí úl objevila rodina ze středoanglického města Leicester, když si všimla, že ze stropu rodinného domku začalo téct „něco lepivého“. Přivolaný včelař a člen Britské asociace včelařů pak zjistil, že se rodině v domě uhnízdily tisíce včel.

Britská média rodinu na její přání nejmenovala, jedná se ale o rodinný řadový domek v anglickém Leicesteru. Členové rodiny si nejprve všimli, že se okolo jejich obydlí začíná pohybovat podezřele mnoho včel. Na zahradě však žádný úl nemají, ani jejich sousedé včely nechovají. Když rodině ze stropu začala stékat malým otvorem lepkavá tekutina, rozhodla se požádat o pomoc odborníka. Kontaktovala Asociaci britských včelařů a přivolaný včelař pak zjistil, odkud vítr vane. 

Včelař, který do domu přišel, musel udělat díru do stropu domu, aby se ujistil, že jeho podezření je správné: včely si v průduchu mezi stropem a šikmou střechou udělaly úl, ze kterého začaly vypadávat kilogramy medu. Včelař uvedl, že se domnívá, že se včely dovnitř dostaly zřejmě průduchy nebo starším, nevhodným systémem vodního potrubí.

Podle zjištění včelaře se včelí kolonii v místě „daří velmi dobře“ a její med je kvalitní. Obyvatele domu však tato informace zřejmě nijak zvlášť netěší: budou muset totiž opravit strop i vnitřní průduch, který pilnou prací včelstva vznikl. Škoda bude jistě větší než hodnota vytvořeného medu.