Zákaz kouření změnil podobu pražských ulic. Kuřáci ovládli chodníky

Zákaz kouření změnil podobu pražských ulic. Kuřáci ovládli chodníky Zdroj: Zbyněk Pecák

Kuřáci se nedají! Jdeme do protiútoku!

Občanská společnost se vždy, když začne moc, stát příliš mlaskat a příliš utahovat lidem otěže, projeví a vyjeví, aniž by kdo věděl odkud. Opozice proti zákonu zakazujícímu kouření v hospodách dosáhla významného úspěchu, a chystá demonstraci.

Koncem května vstoupil v platnost takzvaný protikuřácký zákon. Je jeden z nejtvrdších v Evropě, kromě Španělska a Irska mají ve většině zemí systém výjimek, které umožňují provozovat kuřácké bary nebo samoobslužné kuřárny v jinak nekuřáckých restauracích. Česká republika však musí být vždy papežštější než papež (rozuměj bruselštější než Brusel), a tak je zákaz kouření plošný.

Občanská opozice se začala fungovat ještě před zahájením platnosti zákona, vznikla platforma „Svobodu hospodám“ a také stránka „Chceme výjimku, chceme v hospodách KOUŘIT!“ Na Facebooku, kde především fungují a přes který sháněli podpisy, rozjeli petici za změnu zákona. Jejich motto na facebookové stránce je jasné: „Hospoda je soukromý majetek a nechávat si nakazovat od této vlády, že tohle ne, tamto ne, toto je špatně. A DOST! Obyčejné hospody a bary krachují!“ Skupina tedy dala dohromady petici, ve které se dočteme: „My, níže podepsaní občané České republiky prostřednictvím této petice žádáme, aby Parlament České republiky přijal takovou změnu „Protikuřáckého zákona“, aby majitelé hospůdek, barů pivnic a heren v místnostech, kde se hosté prokazatelně nestravují, mohli vyčlenit místo pro kuřáky a ti nemuseli tyto prostory opustit a odejít ven. Takzvaný „Protikuřácký zákon“ podle nás nepřípustným způsobem zasahuje do svobody občanů.“


Petici podepsalo 23 000 občanů - slovy dvacet tři tisíc, což je vzhledem k celkové laxnosti lidí opravdu hodně - a pořadatelé ji předali Senátu devatenáctého července letošního roku. Nyní přináší petice a iniciativa první hmatatelné výsledky.
Peticí se bude - díky tomu, že se podařilo nashromáždit dostatek podpisů - zabývat Senát, a dvacátého září v 15.20 ji podle programu Senátu tato komora parlamentu skutečně projedná. O tři dny později proběhne od čtrnácti hodin na Václavském náměstí demonstrace za zlidštění protikuřáckého zákona, a pokud přijde dost lidí, tak se (nový) Parlament pravděpodobně bude iniciativou za osvobození kuřáků zabývat. Takže, protože mám v tom termínu dovolenou, jdu zas po létech za něco demonstrovat, ne psát o demonstraci jako novinář, ale jako řadový nespokojený kuřák demonstrovat proti nově zavedené diskriminaci, která mě opravdu štve. Občanský odpor zase začíná mít smysl! Potkáme se tam?