Daniel Landa

Daniel Landa Zdroj: ČTK

Je to horkem, nebo začal Landa hulit?

Na oficiální facebookové stránce zpěváka a vlastence Daniela Landy se objevil text jeho nového šlágru. Jak na potvoru jej zpěvák zveřejnil třináctého srpna a opravdu mu to datum nepřineslo štěstí. Takový blábol bych nenapsal ani po pěti gramech skunku.

Už sama úvodní fotografie Landovy facebookové stránky dává nám, kteří máme Dana rádi a záleží nám na něm, určitý důvod k obavám. Na fotografii má Landa výřez fotky — detail na rozkrok muže (zřejmě jeho samotného, obličej není vidět) sedícího na motocyklu, kterému z rozkroku trčí obrovský pták. Kohout i s hřebínkem a zobákem je umně připevněn na nádrž motocyklu tak, že to vypadá, že pták jezdci trčí mezi nohama. Taková malá falická exhibice. Ale to není všechno.

Pod fotografií s ptákem nalezneme nejnovější zpěvákovy posty, a ten ze třináctého srpna nás, Landovy fanoušky, naplňuje hlubokou obavou, zda je s Danem všechno v pořádku. Zda nezačal hulit (což by neměl — skinheadi, ty nefetujou!), nebo zda nedošlo ke skokovému zhoršení jeho psychického stavu. Uvedu ty nejvýživnější ukázky:

Už v druhé sloce se nám zpěvák svěřuje: „Bere se, kámo, vlevo i vpravo, nahoře dole hele bere se kde teče. Vinu a nevinu křiví právo, do první křeče dá se zpívat vkleče.“ Z literárního hlediska se jedná o opravdový klenot českého jazyka, štěpnost veršů je až andělská. Jmenovitě rýmy „nahoře dole hele bere“ daleko zastiňují i výkony nesmrtelného Járy Cimrmana. Ale nejde jen o první sloku! Landa pokračuje statečně: „Vlkodlak číhá a beránek věří, lákadlům temnoty naletí posté. Blázen kdo bez ptaní otvírá dveří šelma má hlad a z něj obludně roste.“

Takový vývoj veršů ukazuje, že zpěvák dosud neopustil temnou mystickou notu, na kterou hraje už od založení jeho templářského řádu s pravopisnou chybou. Kluci se tenkrát tak ožrali, že založili templářský řád s latinským názvem Ordo Lumen Templi. Bohužel nikdo z nich neuměl latinsky, tak ten název nic neznamená, ale to nevadí: Stejně ho má Landa vytetovaný na hrudi. Avšak návrat k templářům není tím nejhorším, co v textu najdeme.

„Za snem poletím klidně až ke dnu. Klidně až k samotný nebeský bráně! Ač můj cíl vězí v nedohlednu, zašeptám přání a pak — hrrr na ně!“ A zde je, myslím, důkaz, že se s Landou děje něco opravdu zásadního. Verše „nebeský bráně — hr na ně!“ jsou natolik štěpné, že bledne i Vrchlický. Proto prosím Landovy ošetřovatele, aby nejdříve počkali na skončení veder. Z vlastní zkušenosti vím, že slunce pálící na holou hlavu (kterou má i Landa) může vyprodukovat úpal, úžeh a úlet. Takže počkejte, prosím, na ochlazení, jestli to Dana nepřejde. A jestli ne — pak prosím, aby Daniel, nejlépe opět na svém facebooku, oznámil národu, že konečně začal hulit. Jinak totiž štěpnost veršů jeho nejnovějšího šlágru nelze racionálně vysvětlit.