Video placeholde

Polští fanoušci připomněli skvělou choreografií varšavské povstání. Teď jim za to hrozí pokuta

Polští ultras fotbalového klubu Legia Varšava si ve středečním utkání proti kazašské Astaně připravili velkolepou choreografii u příležitosti 73. výročí varšavského povstání. Za tento počin však celku z polské metropole hrozí tučná pokuta od Evropské fotbalové asociace (UEFA).

Zápas třetího předkola Ligy mistrů mezi domácí Legií Varšava a FC Astana budil emoce ještě před úvodním hvizdem. Radikální fanoušci Legie si přichystali monumentální choreografii s tématikou varšavského povstání.

Vizuální projekci vévodil chlapec s pistolí u hlavy, která podle uniformy patřila německému vojákovi. V pozadí byl poté vyobrazen rok 1944 na bíločerveném podkladu. Pod choreem přes celou tribunu domácí „kotel“ ještě roztáhl nápis reflektující 160 000 obětí povstání, z nichž tisíce byly děti.

UEFA na základě této prezentace zahájila s varšavským klubem disciplinární řízení. Evropská fotbalová asociace označila choreografii s transparentem za „nedovolenou“. O nekompromisnosti posuzování zmíněné asociace ví své i Česká republika. Nemalou pokutou byl potrestán Českomoravský fotbalový svaz například v roce 2003, kdy se čeští fandové v utkání s Rakouskem pochlubili nápisem - „Rakouský fotbal NE, Temelín ANO“.

Fotbalové přenosy a sestřihy sledujte pouze na www.isport.cz >>

Co se týče polského klubu, nejedná se o jeho první přešlap. Kromě chuligánského řádění, jež je známé napříč kontinentem, si zvolili hooligans za svůj grafický terč rovněž samotnou Evropskou fotbalovou asociaci. Vizuální projekci podobných rozměrů zdobilo prase a logo UEFA. Pod nimi se pak nacházel nápis - „Protože není důležitý fotbal, ale peníze.“

Toto prezentování před třemi lety odsálo z účtů Legie dva miliony korun. Vysoká penalizace přijde pravděpodobně i nyní.