Z letovisek na Sicílii kvůli požárům evakuovali tisíce turistů - ilustrační snímek.

Z letovisek na Sicílii kvůli požárům evakuovali tisíce turistů - ilustrační snímek. Zdroj: ČTK

Sicilští dobrovolní hasiči jsou podezřelí, že kvůli penězům sami zakládali ohně

Patnáct dobrovolných hasičů ze sicilského města Ragusa čelí podezření, že požáry sami zakládali, anebo hlásili požáry fiktivní, aby si za výjezdy k nim zajistili vyšší příjem. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Případ vyšetřuje italská policie, vedoucí skupiny byl umístěn do domácího vězení.

Motivací skupiny byla hodinová sazba 10 eur, která jim byla vyplácena, když vyjížděli k požáru. Podezření na dobrovolné hasiče z Ragusy padlo, když se jejich 120 výjezdů porovnalo se zhruba čtyřmi desítkami výjezdů jiných skupin ve stejném období, uvedla policie.

Vedoucí skupinky po dohodě s ostatními členy vyjížděl ze základny svým vozem, zakládal ohně, anebo hlásil fiktivní požáry. Posléze se vracel na stanici, kde čekal, až je k požáru zavolají, napsala agentura Reuters. Spiklenci k ohlašování fiktivních požárů používali buďto vlastních telefonů, anebo o to žádali přátele a rodinu.

Pouze vedoucího skupiny považuje policie za nebezpečného, a tak jej umístila do domácího vězení. Zakládal další požáry, i když ostatní už přestali.