Zdroj: antiradary.net

Antiradary: Chytrá pomůcka, nebo nelegální hračka pro závodníky?

Dopravních nehod na silnicích neustále přibývá. Častými důvody bývají nepřizpůsobení jízdy stavu vozovky a nepozornost řidičů. Vteřina nesoustředění může mít fatální následky. Jakou roli hrají ve vozidlech antiradary? Není to jen prostředek, jak šikovně obejít přikázanou rychlost?

Sankce za nedodržení rychlosti? Minimálně 1 000 Kč

Omezení rychlosti má samozřejmě svůj důvod, ale na některých úsecích spíš škodí a zvyšuje riziko nehody. Řidiči místo dění okolo sebe sledují úzkostlivě tachometr. A mají proto důvod. Případný střet s policií má v případě nedodržení rychlosti nepříjemné následky. Pokud situaci vyřešíte s policistou ihned na místě, pod 1 000 Kč se nedostanete. Ale když se váš případ dostane až do správního řízení, zaplatíte minimálně 1 500 Kč. V tom horším případě přijdete o řidičský průkaz až na 1 rok.

Sankce za nedodržení rychlosti

antiradary.net

S jakým měřením se na silnicích setkáte?

Policie k měření rychlosti používá radarové nebo laserové měřiče. Policejní radary tolerují odchylku 3 km/h. V zásadě můžete narazit na 3 způsoby měření.

  • Stacionární radar: Měří rychlost v jednom úseku. Nejčastěji pár metrů před snímačem radaru.
  • Úsekové měření: Zařízení vyfotí vaše auto na začátku a konci úseku. Počítač pak vygeneruje průměrnou rychlost.
  • Mobilní radar: Využívají ho sami policisté na neoznačených místech.

Pasivní antiradary zákon nezakazuje

Pasivní antiradary jsou zcela legální. V České republice není jízda se zapnutým detektorem radarů zakázána žádným zákonem, vyhláškou nebo předpisem. Zákon o provozu na pozemních komunikacích zakazuje jen použití aktivních radarů, které cíleně ruší měření rychlosti. Antiradary, které pouze přijímají signál, tento zákon nezakazuje. Pasivní radary jsou chytrou pomůckou, která vám včas ohlásí měření. Vy pak můžete adekvátně reagovat.

Jaký typ antiradaru do auta?

Pokud chcete vybrat vhodný antiradar do auta, máte v podstatě dvě možnosti. První typ tvoří přenosné antiradary. Nejoblíbenějším z této kategorie je velmi známý a prověřený antiradar Genevo One. Přenosné radary koupíte levněji než pevné a snadno je přenesete z jednoho auta do druhého. Jejich nevýhoda spočívá v menší spolehlivosti. Mohou vám hlásit falešné poplachy. Druhým typem jsou pevné antiradary. Eliminují chybná hlášení, vynikají spolehlivostí a dobrým výkonem, reagují na delší vzdálenosti. V poslední době se začínají prosazovat také radarové detektory kombinující příjem radaru s GPS technologií. Abyste nemuseli neustále sledovat rychlost a spíš reflektovali, co se děje před a za vaším vozem, vyzkoušejte antiradar. V začátku si jej můžete jen vypůjčit v online obchodu Antiradary.net, a to až na 30 dní. Teprve potom se finálně rozhodnete pro některý model. Pro začátek se podívejte třeba na přenosný antiradar Valentine One.