Takto se kreslí ženský duch Krasue

Takto se kreslí ženský duch Krasue Zdroj: Wikipedie

Thajské úřady a policie hledají duchy. A nejde o žádnou legraci, lidé tomu skutečně věří

To, co by v mnoha zemích světa působilo jako absolutní nesmysl, je v Thajsku velmi vážná věc, které se věnují úřady, policie i vlivná buddhistická komunita. Jsou to duchové. Víra v duchy je trvalou součástí thajské kultury a někdy se dokonce s těmito přízraky vedou regulérní bitvy, jako v posledních týdnech v jedné vesnici v provincii Amnat Čaroen u hranic s Laosem.

Do vesnice v provincii Amnat Čaroen přijely koncem června policejní posily, protože se zde podle výpovědí mnoha lidí dějí „zlé věci“. Policie se tady zabývá ženským přízrakem, kterému se říká „Phi Pob“. Slovo phi v thajštině znamená právě duch. Tento konkrétní duch podle vesničanů zabil čtyři krávy, ale způsobil prý také onemocnění několika příslušníků královské pohraniční stráže. Uvedl to thajský web Khaosod.

„Lidé ve vesnici se skutečně bojí. Potřebujeme zabránit panice a chaosu. Nasadili jsme více hlídek, které se pohybují na místě i v okolí,“ komentoval lov na ženského zlého ducha policejní ředitel oblasti Adul Čaiprasithikul. „Phi pob“ má v oblasti strašit již několik měsíců.

Podle thajských novin Samui Times obývá zemi více než 30 různých druhů duchů, ne všichni jsou ale nebezpeční.

Například duch „Phi Poang Khang“ má tvář černé opice, ale lidem neubližuje. Naopak ženský duch „Phi Krasue“ patří mezi nejnebezpečnější. Má podobu krásné ženy, která nosí dlouhé šaty, aby pod nimi nebylo vidět, že tělo tvoří jen vnitřní orgány.

Víra v duchy je v místní kultuře a především ve venkovských komunitách populární a trvalá. Tyto mýty přežily a vyvíjejí se, protože se jim hojně věnují filmy, televizní seriály a komiksy. Známý je například film „Ban Phi Pob“ z roku 2008.

Podobná víra v duchy je obvyklá také v Laosu a Kambodži.