Pisner - pivo vyrobené z moči.

Pisner - pivo vyrobené z moči. Zdroj: Twitter

Řádění ekologických fanatiků: V Dánsku mají pivo vyrobené s pomocí recyklované moči

Říká se, že pivo je český národní nápoj. Je proto otázkou, zda bychom výrobek, který vyrobili v Dánsku a jmenuje se Pisner, považovali za naprosté znesvěcení našeho oblíbeného pití. Pisner je totiž vyrobený i z recyklované moči. Dánští odborníci totiž tvrdí, že moč, která většinou končí v kanalizaci, může být poměrně cenná surovina.

Pivo Pisner se dostalo na trh tento týden. V úterý jej v Kodani představila Dánská rada pro zemědělství a potraviny (Landbrug & Fødevarer). Ta tvrdí, že pivo lidem chutnalo, i když samozřejmě u mnohých naráží na odpor právě kvůli použité surovině, kterou byla i moč. Jak ale tvrdí výrobce, pivovar Nørrebro Bryghus, který vyprodukoval 60 000 lahví piva Pisner, o žádnou skutečnou moč se nejedná, přestože byla při produkci použita.

Nápad na „pivo z moče“ pochází z roku 2015, kdy Dánská rada pro zemědělství a potraviny „shromáždila“ od účastníků známého hudebního festivalu Roskilde 54 tisíc litrů této suroviny. Během jara minulého roku byl tento tekutý tělový odpad použit jako hnojivo a i s jeho pomocí se urodilo 11 tun sladovnického ječmene, který byl použit při výrobě piva. Žádná skutečná moč tedy podle výrobce zamíchána v pivu není.

V zemědělství se jako hnojivo totiž běžně používá moč z krav či prasat.

Pivo se začalo v pivovaru Nørrebro Bryghus vařit koncem března a teď se dostalo na trh. Tato společnost zásadně dbá i ve svých restauracích, aby zhruba polovina toho, co nabízí, splňovalo podmínky pro recyklaci a biovýrobu.

„Některé obchody úspěšně prodávají zboží, které by jinak bylo vyhozeno. Nám toto pivo umožňuje recyklovat produkt, který se normálně vyhazuje. Jenže recyklovat se dá téměř cokoliv,“ řekla pro web The Local Karen Hækkerup, generální ředitelka Dánské rady pro zemědělství a potraviny.

Proti gustu žádný dešputát, jak se říká. Ale bude zřejmě lepší, když podobné nápady ponecháme Dánům. I když takové Straně zelených by se určitě líbil i u nás.