Kdo za zkázu Grenfell Tower nese odpovědnost?

Kdo za zkázu Grenfell Tower nese odpovědnost? Zdroj: čtk

Zastaralých nebezpečných budov jsou v Británii desítky, požár Grenfell Tower ukázal hluboký problém

Do luxusní čtvrti Notting Hill, která je považovaná v Londýně za dobrou adresu, se čtyřiadvacetipatrový panelák Grenfell Tower vlastně nehodil – jako by kazil kolorit bohatému a luxusnímu okolí. Požár této budovy vyvolává dlouhou řadu otázek – jedna z nich zní, kolik dalších takových budov ve Velké Británii představuje stejné potenciální nebezpečí?

Odpovědí je, že bohužel mnoho. Hlavní problém tkví v tepelné izolaci, která se vyrábí z hliníku a dalších materiálů. Dosud není jasné, zda mezi izolací a panelovými bloky byla nutná ohnivzdorná vrstva, která by zabraňovala nežádoucímu šíření požáru. Zda ohnivzdorná vrstva v budově byla, nebo ne, je předmětem vyšetřování. Podle britského bulvárního deníku Daily Mail je v západní části Londýna zhruba 87 dalších výškových budov, které mají stejnou tepelnou izolaci jako Grenfell Tower. Pokud mají také nevhodný neohnivzdorný systém tepelné izolace, mohou být tyto budovy v případě požáru stejně nebezpečné, jako byl Grenfell Tower.  

Podle britského deníku Guardian byl problém také v rychlosti, jíž tepelné izolace u výškových budov vznikaly. Majitelé budov často volili levnější řešení, které neumí vzdorovat ohni tak jako dražší varianty. Budovy s tímto typem izolací jsou poznat na první pohled, vypadají jako by byly pobité plechem.

Problém s tepelnou izolací není jedinou příčinou rychlého šíření požáru. Jako další uvádí britská média také poplašný systém, který zřejmě selhal a nevaroval obyvatele domu před šířícím se ohněm. Policie uvedla, že záchranáři včera z budovy vyprostili další mrtvá těla. Počet obětí tak stoupl na třicet.