Imigranti ve Vídni - ilustrační snímek.

Imigranti ve Vídni - ilustrační snímek. Zdroj: Bwag (CC BY-SA 4.0)

V Rakousku se od 1. října nesmí nosit burky, imigranti musí podepsat také integrační smlouvu

Rakouský prezident Alexander van der Bellen minulý týden podepsal nový zákon, který od 1. října zakazuje na veřejných místech úplné zahalování obličeje. Tento krok je namířen především proti muslimským burkám a je zdůvodňován bezpečnostními opatřeními.

Zákon schválil rakouský parlament v květnu a všichni, kdo ho poruší, mohou být pokutováni do výše 150 eur, což jsou necelé 4 000 korun. Odhaduje se, že v Rakousku žije kolem 800 tisíc muslimů, což je kolem 9 procent všech obyvatel. Většinou se jedná o lidi s tureckým původem, pak z Bosny a Hercegoviny, dále z Afghánistánu, Čečenska, Iráku, Sýrie či Kosova. Několik stovek žen se pak na veřejnosti zcela zahaluje.

Rakousko ale přijalo i další opatření související s migrací.

Výrazně omezena bude možnost distribuovat materiály s extrémistickým obsahem a přistěhovalci budou muset podepsat takzvanou „integrační smlouvu“. Pokud ji nenaplní, mohou být vráceni do svého původního státu. Integrační program zahrnuje výuku němčiny i kurzy, u kterých budou poznávány místní tradice a hodnoty. Pokud někdo nebude na kurzy chodit, mohou mu být sníženy dávky sociálního zabezpečení.

Nová legislativa se začala projednávat loni v reakci na velkou migrační vlnu z roku 2015, kdy v Rakousku požádalo o azyl přes 90 tisíc lidí.

Rakousko také čekají 15. října předčasné parlamentní volby, protože minulý měsíc se rozpadla velká koalice lidovců a sociálních demokratů, kterou vedl kancléř Christian Kern. Podle posledních průzkumů by mohla volby vyhrát Rakouská lidová strana, která má v čele velmi agilního, výřečného a v některých směrech i radikálního (tvrdě a opakovaně například kritizuje Turecko) předsedu Sebastiana Kurze. Ten je ministrem zahraničí a je mu pouhých 30 let.