Video placeholde

Ikea v roce 2018: Konec hádek u montování nábytku, kolekce oblečení i vybavení pro život na Marsu

Švédský Älmhult je opravdová severská vesnice. Hluboký les, červené domy připomínající stodoly, cihlové nádraží a… obří IKEA. A IKEA hotel, IKEA muzeum, IKEA testovací laboratoř i IKEA centrum pro výrobu prototypů. Přesně tak, v téhle malé švédské vísce nábytkářský gigant vznikl a právě sem se minulý týden sjely desítky novinářů z celého světa, aby si vyslechly, jaké novinky společnost chystá pro rok 2018.

Konference Democratic Design Days probíhající na několika místech, žhavé novinky, přednášky i workshopy. Švédská nábytkářská společnost pojala představování svých plánů velkolepě. Na pódiu řečnil šéfdesignér Marcus Engman a představoval nové kusy nábytku i světové designéry, kteří ve spolupráci s Ikeou představí své kolekce. Například Chris Stamp vytvořil kolekci oblečení i designový longboard. Extravagantní návrhářka Bea Åkerlund zase přispěla plyšovými rty i plastovým kloboukem. Ta nejlepší zpráva padla ale mimo hlavní pódium.

„U montování komody jsem měl chuť si prostřelit hlavu a u sestavování skříně jsme se s přítelkyní asi pětkrát pohádali,“ říkám při rozhovoru Olu Peterssonovi. Tenhle člověk je manažerem mnoha věcí, jednou z nich je i oddělení pro „snadné sestavování“. Mé poznámce se nesměje a s klidem dodává: „To už jsme vyřešili. Zapomeňte na šroubky a matky. Máme nový patentový systém, se kterým složíte skříň za tři minuty a postel za pět.“ Nechápavě na něj zírám s tím, proč se tahle zpráva neobjevila na hlavním pódiu jako absolutní vítězství člověka nad hmotou. Ola zůstává v klidu a opět s nezměněnou grimasou dodává: „A znáte i to rčení, že největší zkouškou vztahu je návštěva Ikey v sobotu? Tak na tom taky pracujeme.“

Poslední velkou novinkou byla spolupráce s NASA. Jako první mě napadla představa, jak v mezinárodní vesmírné stanici poletují zoufalí kosmonauti, v rukou drží plánek a kolem nich poletují šroubky, dřívka i ikonické abusy. Vše se má ale trochu jinak. Skupina designerů je momentálně zavřená v americkém středisku simulujícím život na Marsu. Tam pracují hlavně na uspořádání volného prostoru, protože dostat kilogram čehokoli do vesmíru je zatraceně drahé a je třeba jednat efektivně. I když se tak na rudé planetě odkapávače Flundra či knihovničky Billy neobjeví, ze spolupráce má těžit už příští kolekce. Protože problém s úložným prostorem je momentálně dost akutní i na Zemi.

V závěru stojí za zmínku přibližování chytré domácnosti většinovému konzumentovi. Levné pohybové ovládání světel či aplikace s argumentovanou realitou, díky které si na podzim lépe představíte, jak ten či onen kus sedne do vašeho interiéru.