Henri Boulad.

Henri Boulad. Zdroj: Wikimedia

Evropa nerozumí pravé povaze islámu a bude zničena, říká egyptský křesťan

Rakouský deník Die Presse před několika dny zveřejnil zprávu, že přední katolický myslitel a bývalý šéf křesťanské charity v Egyptě Henri Boulad se rozhodl požádat o maďarské občanství, aby tak podpořil maďarského premiéra Orbána a jeho restriktivní postoj k masové imigraci a islámu. Evropa nerozumí „pravé povaze islámu“ a bude „zničena“ politickou korektností, cituje Bouladovo vyjádření Die Presse.

Henri Boulad se narodil roku 1931 v egyptské Alexandrii a pochází z významné rodiny blízkovýchodních křesťanů. Vstoupil do jezuitského řádu, studoval ve Francii a USA a je držitelem doktorátu z psychologie Chicagské univerzity. Je profesorem teologie a v roce 2004 se stal rovněž rektorem jezuitské univerzity v Káhiře. Od roku 1984 do roku 1995 byl šéfem křesťanské charity Caritas v Egyptě.

V roce 2007 napsal Boulad otevřený dopis tehdejšímu papeži Benediktovi XVI. s názvem SOS pro dnešní církev, jehož obsahem bylo volání o pomoc pro křesťanskou církev žijící v muslimských zemích. Boulad je velice kritický k dnešní podobě mezináboženského dialogu, který označuje za lživý a neupřímný. Je přesvědčen, že dialog s muslimy je potřebný, je však nezbytné uplatnit zcela jiný styl a přístup. Boulad je autorem několika knih, z nichž jedna byla vydána i v češtině.

Boulad požádal o maďarské občanství během návštěvy maďarského vicepremiéra Zsolta Semjéna v Egyptě, s nímž se tehdy osobně setkal. Maďarská vláda mu poté urychleně vyhověla. Občanství bylo Bouladovi uděleno při zvláštním ceremoniálu v budově maďarského parlamentu. Přijetím maďarského občanství prý chtěl Boulad dát najevo, že země vedená Viktorem Orbánem zvolila ve věci současné migrační krize ten správný postup.

Boulad je velice kritický k postoji západoevropských zemí i papeže Františka k islámu a muslimům. „Myslím, že Západ a papež neznají skutečnou podstatu islámu,“ řekl Boulad na jejich adresu například. Je zároveň přesvědčen, že Západ a Vatikán podceňují hrozbu, kterou pro Evropu představuje muslimská imigrace a šíření islámu.

Ironií přitom je, že francouzští a kanadští biskupové Bouladovi ve svých zemích zakázali vystupovat. On sám však tvrdí, že ve svých názorech není osamocen. „Mnoho umírněných a inteligentních muslimů a muslimek uvažuje jako já. Pokoušejí se islám zevnitř nahlodávat, aby byli muslimové zachráněni,“ prohlásil Boulad dle rakouského deníku Die Presse, který jej označuje za militantního jezuitu. Naopak maďarská vláda prezentuje Bouladovo rozhodnutí jako jasný důkaz správnosti politiky premiéra Orbána a důkaz chybného přístupu Evropské unie k imigraci a islámu.