Nová kniha o amerických volbách.

Nová kniha o amerických volbách. Zdroj: Amazon, Profimedia.cz

Clintonová nechtěla připustit, že ji Trump porazil, donutil ji k tomu až Obama, tvrdí nová kniha

Dvě velká ponížení zažila Hillary Clintonová loni v listopadu o volební noci při přepočítávání těsného výsledku prezidentských voleb, ve kterých ji nakonec porazil Donald Trump. Podle nové knihy „Shattered: Inside Hillary Clinton's Doomed Campaign“ nechtěla Clintonová uznat porážku a donutil ji k tomu svým telefonátem až prezident Barack Obama. Kniha se začala v Americe prodávat dnes.

Autoři knihy jsou novináři Jonathan Allen a Amie Parnesová, kteří se dlouhodobě zabývají politikou a sledovali podrobně život a kariéru Hillary Clintonové. Podle recenze knihy v listu The Washington Post prožila Clintonová o volební noci „strašlivé hodiny“, zažila ponížení a její muž, exprezident Bill Clinton byl „rozzuřený“.

Protože v několika rozhodujících státech byl výsledek voleb velmi dlouho mimořádně těsný, nechtěla ho Clintonová uznat, přestože už bylo postupně jasné, že Trump získá větší počet volitelů. Bývalá ministryně zahraničí tak podle knihy učinila až na základě telefonátu Baracka Obamy, který se obával chaotického sčítání hlasů. Obama později zopakoval svůj pokyn i šéfovi její kampaně Johnu Podestovi.

„Pane prezidente, je mi to líto,“ řekla podle knihy Clintonová Obamovi do telefonu. Prý byla u toho letargická, ale její muž Bill zuřil.

Hillary Clintonová oficiálně uznala porážku až druhý den ráno po volbách a dokonce nevystoupila o volební noci ani před svými příznivci, což je v Americe nebývalý krok. Jak popisuje kniha, cítila se velmi zklamaná a ponížená, protože část veřejnosti i většina médií a průzkumů dlouho tvrdily, že stoprocentně vyhraje.

V nové knize je popsán i telefonát z volební noci, kdy volala Donaldu Trumpovi. Když Clintonová poznala, že nevyhraje, řekla lidem ze své kampaně: „Dejte mi ten telefon.“ Pak zavolala Trumpovi, s kterým měla kdysi poměrně blízký vztah, byla i na jeho svatbě s jeho současnou ženou Melanii. Jejich dcery Ivanka a Chelsea byly dokonce blízké přítelkyně a často se stýkaly.

Clintonová o volební noci podle knihy Trumpovi řekla: „Gratuluji, Donalde. Budu podporovat úspěch země a to znamená, že i váš úspěch jako prezidenta.“

Hillary Clintonová vystupuje po porážce ve volbách na rozdíl od minulosti sporadicky a pořád se tváří, že „nenávidí“ Trumpa.