Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Severokorejské aerolinky: bojujeme s kapitalismem, ne s cestujícími
Když se United potká se seriálem Walking Dead
Zóna vyhrazená pro klub rváčů
Nové doplňkové služby
V aerolince v předaleké galaxii
16
Fotogalerie

Hodnota aerolinek klesla po krvavém zásahu proti pasažérovi o necelých 20 miliard korun. Ředitel zákrok stále hájí

Včera oblétlo sociální sítě video, jak je z paluby letadla společnosti United Airlines vyhazován muž, který zaplatil za letenku a nechtěl své místo uvolnit jinému pasažérovi. Vzápětí se strhla debata o fenoménu takzvaného overbookingu, tedy situaci, kdy se běžně stává, že dva pasažéři si zakoupí letenku na stejné místo. Událost má ale i jiný aspekt: Hodnota United Airlines, resp. její „matky“ United Continental Holdings, totiž klesla o astronomickou částku 750 milionů dolarů.

Internetovou bouři vyvolala včera jedna z pasažérek letu United Airlines, která na svůj účet na Twitteru nahrála video, které ukazuje, jak je jeden z pasažérů, 69letý David Dao násilím vyváděn ze svého místa. Muž je celý od krve a muži, kteří jej z letadla vyváděli, se nezdráhali použít násilí. Následně se ve světových médiích rozjela debata o tom, zda je v pořádku, když aerolinky nabízejí k prodeji více míst, než jaká je kapacita letadla.

Internet se (výjimečně) shodl, že celá akce byla zcela neadekvátní a že aerolinky postupovaly nesprávně. Incidentu předcházela výzva aerolinek směřovaná na pasažéry těsně před odletem letadla: společnost potřebovala uvolnit 4 místa, protože došlo k ne neobvyklé chybě, a sice že se prodalo více letenek, než je na palubě míst.

Posádka vyzvala pasažéry, aby se přihlásili 4 dobrovolníci, kterým nebude vadit, že se společností poletí až druhý den ráno. Nabídla jim také finanční kompenzaci ve výši čtyř set dolarů a hotel. Protože se nikdo nepřihlásil, náhodně 4 lidi vybral počítač. U jednoho z pasažérů však aerolinky narazily, muž totiž začal klást odpor.


Společnosti United se začal vysmívat celý svět:


Příběh má však pokračování, které neskončilo debatou o amorálním a nepřiměřeném zásahu snad nejznámější letecké společnosti USA – United Airlines. Let z Chicaga do Louisville totiž tuto společnost přišel mnohem dráž, než původně plánovala. Situaci příliš nevylepšil ani mluvčí UA Charles Hobart. Ten uvedl, že jsou situací znepokojeni a že okolnosti zásahu proti muži pečlivě prošetří. Další kroky pak prý budou aerolinky řešit přímo s ním.

Dnes odpoledne se však ukázalo, jak fatální zásah pro aerolinky byl: hodnota jejich akcií klesla o neuvěřitelných 800 milionů dolarů během jediného dne. Jak ukazují tržní hodnoty z dnešního dne, hodnota United Continental Holdings, která vlastní United Airlines, klesla o neuvěřitelných 3,72 procent. Před zveřejněním videa měla UCH hodnotu 22,5 miliardy dolarů, díky poklesu akcií se toto číslo ztenčilo o 750 milionů dolarů, což je v přepočtu 19,5 miliardy korun. Výkonný ředitel společnosti United Continental Holdings však v médiích několikrát uvedl, že rozhodnutí dostat 69letého Davida Daoa z paluby letadla bylo správné.