Vojáci OSN na Haiti - ilustrační snímek.

Vojáci OSN na Haiti - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Rabování a násilí po zemětřesení, Port-eu-Prince, Haiti, leden 2010 (série)
Rabování a násilí po zemětřesení, Port-eu-Prince, Haiti, leden 2010 (série)
Rabování a násilí po zemětřesení, Port-eu-Prince, Haiti, leden 2010 (série)
Rabování a násilí po zemětřesení, Port-eu-Prince, Haiti, leden 2010 (série)
Rabování a násilí po zemětřesení, Port-eu-Prince, Haiti, leden 2010 (série)
31
Fotogalerie

Vojáci OSN sexuálně zneužili na Haiti stovky dětí, většina viníků je nepotrestaná

Stovky dětí na Haiti se staly obětí sexuálního zneužívání příslušníky mírových jednotek Organizace spojených národů (OSN). Podvyživené děti mnohdy vyměňovaly sex za základní potraviny, v nejlepším případě dostaly několik dolarů. Uvedla to dnes agentura AP s odkazem na vlastní zjištění a vnitřní vyšetřování OSN. Organizace sice podobné praktiky zakazuje, členy mezinárodních jednotek však mohou trestat pouze úřady jejich zemí. Drtivá většina viníků unikla spravedlnosti.

Během posledních 12 let padlo ze strany obyvatel chudého karibského ostrova stíhaného přírodními pohromami téměř 2000 obvinění směrem k mezinárodním vojákům. Přibližně ve třetině těchto případů figurují děti mladší 15 let, uvedla AP.

Jedna z dívek řekla vyšetřující inspekci OSN, že mezi 12. a 15. rokem života měla sex s téměř 50 členy mírových jednotek. Byl prý mezi nimi i "velitel", který ji odměnil 75 centy (necelých 20 Kč). Jeden chlapec zase mluvil o tom, že jej v roce 2011 znásilnila skupina mírotvorců z Uruguaye a natáčela se při tom na mobilní telefon.


V roce 2010 fotografoval Haiti po zemětřesení Jan Šibík, podívejte se do galerie:


Zpráva inspekce podle agentury hovoří také o více než stovce srílanských členů mezinárodních jednotek, kteří tvořili organizovanou skupinu opakovaně zneužívající desítku dívek a chlapců, z nichž nejmladším bylo 12 let. Jejich skandál, který se již v minulosti do médií dostal, sice vedl k odvolání této skupiny z mírové mise, avšak muži ve své vlasti zůstali na svobodě.

Stejně tak podle AP unikli trestu občané 22 dalších zemí podílejících se na misi. Jejich úřady na otázky agentury o případných trestech nereagovaly nebo odpověděly nekonkrétně. Agentura nedostala informaci o jediném konkrétně potrestaném viníkovi.

OSN má v současnosti přes 100.000 vojáků, policistů a civilistů, kteří dohlížejí na mírové operace v 16 státech světa.

Nový generální tajemník OSN António Guterres v březnu vyhlásil nová opatření, která mají zabránit opakování podobných zločinů na misích pod hlavičkou organizace. "Nebudeme tolerovat nikoho, kdo páchá či kryje sexuální vykořisťování a zneužívání. Nikomu nedovolíme, aby maskoval tyto zločiny vlajkou OSN," řekl Guterres.

Podobné sliby však učinilo už minulé vedení organizace před deseti lety, podle AP se však zcela minuly účinkem.

Obvinění byla v minulých letech vznesena vůči stovkám členů mezinárodních jednotek i v dalších zemích, zejména v afrických státech jako je Kongo, Libérie či Jižní Súdán. Ve většině případů šlo o zneužívání dospělých žen, kterým údajně cizinci platili za sex vedle potravin i šperky, parfémy, oblečením nebo mobilními telefony.