předsedkyně AfD Frauke Petryová

předsedkyně AfD Frauke Petryová Zdroj: ctk/AP

Geert Wilders a Frauke Petry
Špičky evropské krajní pravice se sešli na konferenci v německé Koblenci
Lídryně Alternativy pro Německo (AfD) Frauke Petryová
Šéfka AfD Frauke Petry.
Lídryně Alternativy pro Německo (AfD) Frauke Petryová
9
Fotogalerie

Šok v Německu: Frauke Petry, šéfka protiuprchlické AfD, zvažuje odchod z politiky

V Německu se rozbíhá kampaň před zářijovými parlamentními volbami, které rozhodnou o osudu kancléřky Angely Merkelové. Jenže ve čtvrtek přišla s výbušným prohlášením další německá politička. Frauke Petry (41), populární šéfka vlivné antiuprchlické Alternativy pro Německo (AfD), která poprvé míří do Bundestagu, oznámila, že zvažuje odchod z politiky.

„Ani politika, ani AfD nejsou věci, které se neobejdou beze mne. Práce pro stranu si vyžádala obrovské množství energie a musela jsem se rozloučit s normálním životem,“ řekla ve čtvrtek Frauke Petry deníku Der Tagesspiegel. Dodala, že každý člověk by měl čas od času zvážit změnu ve svém životě.

Komentátoři si kladou otázku, co mohlo Petry k takovému prohlášení vést, protože její Alternativa pro Německo poprvé v historii míří do federálního parlamentu a podle průzkumů má podporu 10 až 12 procent voličů.

Někteří vlivní členové strany si ale myslí, že podpora voličů by mohla být ještě větší, pokud by strana přitvrdila v protiuprchlické a protievropské rétorice, která je ale poměrně silná už teď.

Strana se v minulém roce dostala do parlamentů pěti spolkových německých zemí a například v Sasku-Anhaltsku získala až čtvrtinu hlasů.

Jenže AfD je zmítána vnitřními spory. Někteří členové pronášejí i rasistické a homofobní výroky, zatímco jiným se to nelíbí, protože se považují spíše za politické liberály.
Kvůli neustálým hádkám dokonce někteří politologové předpovídají brzký zánik strany.

Alternativa pro Německo dosud také nevybrala pro podzimní volby svého lídra. Pokládalo se za samozřejmost, že to bude Frauke Petry, ale část vedení AfD je proti tomu. To by prý mohlo být důvodem toho, že Petry uvažuje i o odchodu z politiky.

Populární německá politička také v Der Tagesspiegel ke pnutí ve straně řekla, že „člověk nemůže brát útoky v politice osobně, jinak tam dlouho nevydrží. Připouštím ale, že to má dopad na každého člověka“.