V Londýně mnoho budov a pozemků vlastní emirát Katar.

V Londýně mnoho budov a pozemků vlastní emirát Katar. Zdroj: Pinterst

Katar, který spoluvlastní i Volkswagen, má v Londýně třikrát více nemovitostí než Alžběta II.

Víte, že investiční fondy z Kataru jsou se 17 procenty spolumajitelem automobilky Volkswagen Group, které patří i Škoda v Mladé Boleslavi? Bohatý ropný emirát Katar je velmi aktivní po celém světě, kde utrácí desítky miliard dolarů v různých investicích. Podle posledních zpráv je dnes největším majitelem nemovitostí v Londýně, dokonce třikrát větším než samotná britská královská rodina.

Katarské fondy, které jsou součástí Qatar Investment Authority, což je státní investiční fond bohatého emirátu, skupují ve spojenectví s různými skupinami například z USA, nejrůznější nemovitosti ve Velké Británii a Londýn je jejich obzvlášť oblíbenou destinací. Jen na ostrovech již katarská vláda utratila 30 miliard dolarů.

Utrácet peníze vydělané z ropy je poměrně umná strategie a taktika vládnoucí katarské rodiny Sání, která drží neomezenou moc v zemi už od poloviny 19. století.

Podle informací britského webu The Telegraph mají katarské fondy reprezentované firmou Canary Wharf Group Investment Holdings v britské metropoli nemovitosti s plochou 21,5 milionů stop čtverečních a to je více než má například londýnský dopravní podnik či třikrát více než královská rodina. Katařané vlastní pozemky a budovy v bývalé olympijské vesnici, ale i některé mrakodrapy a obchodní centra.

Katar nejenom investuje miliardy dolarů z těžby a prodeje ropy a zemního plynu do nemovitostí a firem po celém světě, ale je velmi aktivní také na diplomatické a politické scéně. Je sponzorem mnoha skupin, i ozbrojených, v Libyi či Sýrii. Bude také pořádat mistrovství světa ve fotbale a vláda založila i celosvětovou vlivnou televizi Al-Džazíra.