Diamant je zatím neopracovaný

Diamant je zatím neopracovaný Zdroj: BBC

Diamant je zatím neopracovaný
Diamant je zatím neopracovaný
Diamant je zatím neopracovaný
3
Fotogalerie

V Sieře Leone našli jeden z největších diamantů v historii

Katolický kněz v Sieře Leone našel diamant, který se řadí mezi dvacet největších diamantů, které kdy kdo objevil. V oblasti Kono našel muž diamant, který má 709 karátů.

Objev, který zaujal světová média, je nyní pečlivě uzamčen v sierraleonské národní bance v hlavním městě Freetown. V Sieře Leone je několik známých oblastí, které přitahují pozornost amatérských „hledačů pokladů“. Jednou takovou je i oblast Kono, v níž pastor svůj úlovek nalezl. Jak ale uvedla BBC, je otázka, zda muž z objevu bude něco mít. Je možné, že se kámen prodá a výtěžek připadne státu.

Naposledy se v Sieře Leone objevil takto velký diamant v roce 1972. Tehdejší objev byl pojmenován Hvězda Sierry Leone a měl 969 karátů.

 

Podle odhadců cen diamantů přímo ze Sierry Leone je zatím těžké určit přesnou cenu unikátního nálezu. „Protože to není velikost, která rozhoduje, nýbrž kvalita,“ uvedli pro britskou BBC. Diamant se nejprve musí důkladně prozkoumat a také vybrousit. Přestože cenu zatím nevíme, můžeme se podívat na obdobné kameny, které se prodaly na aukcích v minulosti. Například loni v květnu byl na uzavřené aukci v centru Londýna prodán diamant, který si nejmenovaný zájemce pořídil za 53 milionů liber. To je v přepočtu zhruba 1,6 miliardy korun.