Pavel Bělobrádek a Andrej Babiš

Pavel Bělobrádek a Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Lidovci couvají od EET, a přitom mají i nemají pravdu. Na řadě jsou totiž jejich voliči

Pár dní po spuštění druhé fáze elektronické evidence tržeb prohlásil ministr zemědělství a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka, že lidovci se zbývajícími dvěma fázemi EET nesouhlasí a on sám nebude ve vládě, která je spustí.

Trochu divné od člověka a strany, jež pomohla EET prosadit se všemi čtyřmi fázemi. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se odvolává na to, že postupují podle koaliční smlouvy, která počítá s EET jen pro vybrané odvětví.

Koaliční smlouva skutečně mluví jen o maloobchodním prodeji zboží a služeb: „Specificky navrhneme legislativní a technická opatření směřující k efektivní kontrole vykazovaných tržeb z maloobchodního prodeje zboží a služeb. Tato opatření zahrnou u vybraných subjektů on-line hlášení tržeb, povinnost vystavovat doklady s unikátním číslem a ,účtenkovou loterii‘. Všechna opatření budou založena na principu, že náklady na jejich implementaci ponese prostřednictvím daňových odpočtů stát, a ne podnikatelský sektor. Na toto opatření bude navázán pokles snížené sazby DPH.“

Jurečka navíc upozorňuje, že způsob, jakým vláda evidenci tržeb zavedla, koaliční smlouvu porušuje. Jde o část „náklady na jejich implementaci ponese prostřednictvím daňových odpočtů stát, a ne podnikatelský sektor“. Stát však nakonec nabídl jen pětitisícovou daňovou slevu. EET ale typicky stojí desítky tisíc, nemluvě o čase stráveném zařizováním a zaučováním.

Bělobrádek s Jurečkou tedy mají pravdu. Zároveň ovšem oba hlasovali pro EET v současné podobě, tedy skoro pro všechny, ve čtyřech fázích a s daňovou slevou 5000 korun. Hlasovali tedy i pro porušení koaliční smlouvy. Vymlouvat se teď na ni je divné. Možná lidovecké, ale divné.

Zdá se, že čerstvý postoj KDU-ČSL k EET může mít podobný důvod jako hloupý návrh daňové reformy od ČSSD.

Ve třetí fázi se do EET mají zapojit mimo jiné i zemědělci a ve čtvrté řada řemeslníků. To jsou skupiny, z nichž se rekrutuje základ lidoveckých voličů. Lidovci chtějí své voliče ochránit. A hlavně ochránit hlasy pro sebe. 

Logické.

Lidovecké.

Ale aspoň že tak.