Salome zemřela, protože ji v nemocnici nechtěli ošetřit.

Salome zemřela, protože ji v nemocnici nechtěli ošetřit. Zdroj: repro Time.com

Zemřela bojovnice s ebolou, již Time označil jako osobnost roku. Lékaři ji odmítli ošetřit

Epidemie eboly, jež se rozšířila v roce 2014 v západní Africe, zabila téměř 12 tisíc lidí. Mezi nimi i mnoho lékařů, kteří se snažili při rozšíření epidemie léčit nakažené. V souvislosti s tím pak časopis Timeuveřejnil příběh ženy, jíž ebola zabila rodinu, avšak ona sama po dobu epidemie neúnavně pomáhala nakaženým v nemocnici Lékařů bez hranic. Nyní tato žena zemřela, vinou předsudků vůči lidem, kterým se podařilo – stejně jako Salome Karwahové – nemoc porazit.  

Prestižní časopisTime, který každoročně vybírá „Person of the Year“ neboli osobnost roku, před dvěma lety uveřejnil poutavý příběh sestřičky původem z Libérie, jež několik měsíců neúnavně pomáhala léčit a ošetřovat nakažené. Sama se nemocí nakazila a léčila se v nemocnici Lékařů bez hranic.

Z eboly se vyléčila a na rozdíl od mnohých dalších o ní byla schopna vtipkovat. A to přesto, že jí nemoc zabila bratra, sestru, oba rodiče i další příbuzné. V nemocnici Lékařů bez hranic, kde po svém uzdravení začala pracovat, označovala svou službu za morální povinnost. Nepřipadalo jí, že je výjimečná. Ale byla.

Před několika dny však přišla z Libérie smutná zpráva. Salome Karwahová, bojovnice s ebolou, jejíž tvář znal díky obálce časopisu Time celý svět, zemřela na komplikace spojené s porodem. Těhotné Salome se nedostalo kvalitní a včasné péče, které je v zemi akutní nedostatek. To ale paradoxně nebyl hlavní důvod její smrti.

V Libérii je problémem nejen nedostatek péče, ale hlavně velké množství předsudků a pověr, jež bohužel brání i kvalitním zdravotníkům vykonávat svou práci. Informaci o smrti ženy zveřejnil manžel Salome James Harris a její sestra, která spolu se Salome jako jediná ze široké rodiny přežila.

„Když jsme přijeli do nemocnice, místní lékaři a sestry se jí báli dotknout,“ uvedla sestra, jež časopisu Time popisovala okolnosti smrti Salome po telefonu. Lidé, kteří ebolu přežili, jsou často terčem mýtů a předsudků – buď kolem nich vzniká aura nadpřirozena, nebo se lidé bojí, že se z eboly zcela nevyléčili a že se stykem s nimi znovu nakazí. Dítě, chlapec, jejž Salome přivedla na svět, je ale zdravé. Ženiny komplikace přišly až tři dny poté, co Salome porodila.