Film Masaryk vstoupí do českých kin 9. března 2017

Film Masaryk vstoupí do českých kin 9. března 2017 Zdroj: IN Film

Film Masaryk vstoupí do českých kin 9. března 2017
Film Masaryk vstoupí do českých kin 9. března 2017
Film Masaryk vstoupí do českých kin 9. března 2017
Film Masaryk vstoupí do českých kin 9. března 2017
Film Masaryk vstoupí do českých kin 9. března 2017
35
Fotogalerie

Masaryk v Berlíně: Světová premiéra se koná dnes večer, vyšly první mezinárodní kritiky

„Story of a mad man, who wants to prevent a Second World War,“ neboli příběh šílence, který chce odvrátit druhou světovou válku, tak se na německém mezinárodním filmovém festivalu Berlinale říká českému filmu Masaryk o životě Jana Masaryka. Dnes večer se tu bude promítat v mezinárodní premiéře pod názvem A prominent patient / Masaryk.

Berlínská delegace k českému filmu Masaryk režiséra Julia Ševčíka je početná. Kromě Karla Rodena (Jan Masaryk) v ní figuruje i španělská herečka Arly Joverová, představitelka Masarykovy snoubenky Marcie Davenportové, známá jako peroxidová upírka z kultovního akčního hororu Blade. Je tu i německý herec Hanns Zischler (Masarykův psychoanalytik Stein), kterého si všichni pamatují ze snímku Stevena Spielberga Mnichov.

Světová premiéra bude v pátek 17. 2. ve 20.00 hodin v kině International v sekci Berlinale Special, jež tradičně upozorňuje na talenty, které se „nevešly“ do hlavní soutěže, ale je jim i tak věnována mezinárodní pozornost.

 

Video placeholde
VIDEO: Karel Roden mluví na festivalu Berlinále o filmu Masaryk • Veronika Bednářová

„Chtěl jsem natočit film s maximální možnou dramatičností, proto jsme scénář rámovali smrtí T. G. Masaryka na straně jedné a začátkem druhé světové války na straně druhé,“ vysvětlil režisér Julius Ševčík, jenž se na tiskové konferenci dotkl i pro nás zásadní palčivé otázky – spáchal Jan Masaryk v roce 1948 sebevraždu, nebo byl zavražděn? Film toto období sice neřeší, ale některé dějové linky filmu implikují, že měl už před válkou sebevražedné sklony; Karel Roden se také spíš kloní k názoru, že Jan Masaryk sebevraždu spáchal. „Byl to umělec, chtěl dělat něco jiného, ne být diplomatem. Nevybral si být synem svého otce, byl kreativní, chtěl se stát pianistou, a všechno tohle večírkování, kokain a dobrodružství mu pomáhaly přežít. Ale protože to byl jediný syn svého otce, musel jít a bojovat s Chamberlainem.“

Profilový rozhovor s Karlem Rodenem, který po rolích v anglicky mluvících akčňácích získal anglicky mluvenou rolí Jana Masaryka obrovskou životní příležitost, si brzy přečtete v tištěném Reflexu.