Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Nejbizarnější zvyky na Valentýna: V Saúdské Arábii je zakázán, v Japonsku ženy dávají čokoládu mužům

Svátek zamilovaných, který připadá na 14. února, tedy Valentýna, je ve světě slaven nejrůznějšími způsoby a provázejí ho někdy podivné zvyky a tradice. Ale jsou i země, kde je dokonce zakázán, jako například v muslimské Saúdské Arábii. Podívejme se na zvláštnosti oslav Valentýna v některých zemích.

Saúdská Arábie – zákaz

Ve většině muslimských států se nedává náklonnost muže a ženy, zejména ne před svatbou, na veřejnosti najevo. Dokonce někde to i trestají. Ve fundamentalistické Saúdské Arábii je tento svátek přímo zakázán a nesmí se v ten den prodávat ani předměty červené barvy a rudé růže. Náboženské autority tvrdí, že je to svátek Západu, který vede k odklonu od islámských náboženských zvyků.

Filipíny – hromadné svatby

Naopak na katolických Filipínách, kde se Valentýn nazývá „Araw ng mga Puso“ se projevuje prudkým zvýšením cen květin, kterými muži obdarují ženy. Konají se zde i hromadné svatby, na které dokonce přispívá stát. Tvrdí, že tím podporuje rodinnou politiku.

Singapur – velké výdaje

Bohatý městský stát Singapur si Valentýna mimořádně užívá a většina obyvatel utratí ve dnech kolem tohoto svátku za dárky od 100 až do 500 dolarů.

Japonsko – čokoláda pro muže

V zemi vycházejícího slunce mají zvyk, který se jmenuje „giri-čoko“ (něco jako čokoláda ze zdvořilosti) a při něm kolegyně z práce obdarují na Valentýna své mužské kolegy čokoládou. Firmy vyrábějící čokoládu mají polovinu tržeb právě při tomto svátku. Koho mají kolegyně raději, ten dostane lepší čokoládu. Květiny či obálky s psaním o lásce se nedávají. Zavedl se ale také takzvaný „Bílý den“, kdy zase muži o měsíc později, tedy 14. března, dávají dárky kolegyním. V tomto případě už bývají dárky dražší.

USA – hlavně pohlednice

V Americe se posílají na svátek zamilovaných speciální pohlednice a ty si žáci a studenti také vyměňují ve škole. Kupují se také dárky a každým rokem jsou v tento den tržby obchodů vyšší.

Finsko a Estonsko – den přátel

V těchto dvou zemích mají na Valentýna zcela jiný svátek a tím je krásný „Den přátelství“, u kterého byste měli myslet především na své kamarády a přátele. Ve Finsku se to jmenuje „ystävänpäivä“ a v Estonsku „sõbrapäev“.

Latinská Amerika – hodně, hodně lásky

V některých zemích Latinské Ameriky je Valentýn známý jako „El Día de los enamorados“ (něco jako Den milenců), ale například v Guatemale se jmenuje „Día del Cariño“ (Den náklonnosti). Jméno není rozhodující, protože je to svátek velmi populární. Na některých místech je zvykem setkání přátel, kde si předávají dárky. Příjemce je známý, ale kdo dárek dal, nikoli. To se pak hledání toho milého či milé může i zdramatizovat...