Miloš Zeman pózující na běžkách.

Miloš Zeman pózující na běžkách. Zdroj: Hrad.cz

Zeman se fotí na běžkách. Teď ještě střelit tygra a vylovit amforu!

Sitcom jménem česká politika okouzlil nápaditostí svého posledního dílu: V této komedii — tedy vlastně realitě — pózoval prezident republiky, jenž nevyjde bez asistence po schodech, na lyžích, konkrétně pak na běžkách. Už chybí jen, aby střelil tygra jako Putin.

Miloš Zeman pošoupnul ještě o kousek výše lať neuvěřitelného sebeponížení a trapnosti, kterou jsou politici ochotni v boji o hlasy voličů podstoupit. Pan prezident ze sebe udělal úplného tatrmana a, upřímně řečeno, toto jeho poslední angažmá je ještě vtipnější než scénka s korunovačními klenoty.

Zeman tak celou zemi pošupuje — jako už mnohokrát — na Východ. Ano, v Rusku je venkovské obyvatelstvo tak jednoduché, že tento typ sebeprezentační propagandy Vladimiru Putinovi žere. Češi ovšem nejsou Rusové a Zeman holt není Putin. Takže pokus o napodobování Putinovy jednoduché a na prosťáčky směrované reklamní kampaně je předem odsouzen k neúspěchu.

Celá veřejnost viděla Zemanův pád v České televizi, celá veřejnost viděla jeho potácení nad korunovačními klenoty a celá veřejnost ví o tom, že se mu podebírá palec (což může mít souvislost s jeho celoživotní zálibou v alkoholických nápojích). Že nevyjde do schodů a chodí o holi. Takže celá veřejnost ví, že prezident ve svých třiasedmdesáti letech určitě není žádný sportovec a určitě neběhá na běžkách. Přesto Zeman byl ochoten tajtrlíkovat před objektivem a ukazovat, že jako jede na lyžích. Zdá se, že jeho soudnost dostává řádné trhliny — protože nikdo, ale opravdu nikdo mu tuhle lež nemůže věřit.

S časem se porucha soudnosti většinou zhoršuje, takže lze očekávat, že prezident půjde i nadále v Putinových šlépějích. V příštích měsících proto Miloš Zeman narkotizační puškou uspí jezevce (žádný nebezpečnější tvor, jako tygr na Sibiři, na Vysočině neroste), zahraje si (a vyhraje) hokejový zápas proti Jágrovi s Haškem a nakonec, oděn v neoprenu, vyloví z Lipenské přehradní nádrže antickou amforu.

Prostě — díky zhoršujícímu se prezidentovu úsudku máme reálnou šanci, že česká politika bude i nadále něco mezi sitcomem a černou komedií. Ale přes to všechno se na Zemana v neoprenu opravdu těším.