Zeď mezi USA a Mexikem není úplně Trumpův nápad, na třetině hranice už ve stojí

Zeď mezi USA a Mexikem není úplně Trumpův nápad, na třetině hranice už ve stojí Zdroj: Profimedia.cz

Latinská Amerika se semkla, Kolumbie a Peru nabízejí pomoc Mexiku

Peru a Kolumbie se rozhodly podpořit Mexiko. Poté, co Donald Trump uvedl, že zeď, která má chránit Spojené státy před mexickými migranty, zaplatí Mexičané, vztahy mezi zeměmi ochladly. Latinská Amerika však zřejmě bude držet při sobě a mexického souseda podpoří.

Peruánský prezident Pedro Pablo Kuczynski uvedl, že členové Latinskoamerického hospodářského společenství (společenství jihoamerických států integrující se v oblasti hospodářství a obchodu) musí zdvojnásobit svou sílu v těchto časech, kdy se „víří vody“ v oblasti mezinárodních vztahů s USA. Narážel především na roztržku Mexika a USA, kdy nově zvolený prezident USA Donald Trump oznámil, že „Mexičané za zeď zaplatí sami.“ Prezidenti se měli navíc setkat, to se ale vzhledem k Trumpovu prohlášení nestane.

V roce 2011 vytvořila Kolumbie, Chile a Mexiko pacifickou alianci, která má za cíl zbourat překážky ve vzájemném obchodu v regionu. Právě maximální úsilí v této oblasti – rozšiřování integrační obchodní legislativy, minimalizace cel, atd, by měla přispět Mexiku, které podle Kuczynského čelí „nejisté budoucnosti“.

K podpoře Mexika se přidaly i další státy, Chile a Kolumbie. Je zajímavé, že v prohlášeních Juana Manuela Santose ani Pedra Kuczynského nebyl Donald Trump ani jednou výslovně jmenován. Agentura Reuters však uvedla, že jejich prohlášení směřovalo jasně vůči němu. „Musíme držet při sobě. Musíme stále lpět na našich hodnotách, které nám už tolik daly,“ uvedl dále prezident. Peruánský prezident, který je mimochodem synem polského lékaře a Francouzky, už v minulosti vícekrát vyjádřil nelibost nad Trumpovámi vyjádřeními na svém účtu na Twitteru.