Fin Juha Järvinen, který dostává automaticky základní příjem 560 euro.

Fin Juha Järvinen, který dostává automaticky základní příjem 560 euro. Zdroj: Foto: Politico

Finský experiment: Země platí 15 tisíc korun měsíčně i lidem, kteří nedělají vůbec nic

Devátého ledna dostal sedmatřicetiletý Juha Järvinen od finské pojišťovny Kela, která se stará o vyplácení sociálních dávek, na svůj účet 560 euro (v přepočtu více než 15 tisíc korun). Tato částka mu bude chodit každý měsíc automaticky až do konce roku 2018. Pan Järvinen patří mezi dva tisíce nezaměstnaných lidí, na kterých finská vláda provádí nebývalý experiment.

Vyplácí jim takzvaný základní příjem a příjemci nebudou muset dokázat, že hledají práci a peníze budou mít bez ohledu na jakoukoli další mzdu, kterou si případně vydělají. Jiné dávky jim ale byly zrušeny.

Pokusy vyplácet základní příjem (při zrušení dávek) nejsou nové a v omezené míře byly testovány na různých místech v USA, Kanadě či Nizozemsku. Podmínkou většinou bylo, že člověk se mezitím zaměstná a pak mu byl základní příjem zrušen. Jenže ve Finsku jde poprvé v moderní historii o program na celonárodní úrovni a nikdo z nezaměstnaných nemusí dokazovat, zda si mezitím práci sehnal. Peníze bude dva roky dostávat automaticky. Pomoci to má především chudším lidem. Stát bude ale sledovat, zda se dotyčný snažil práci sehnat a jak případně uspěl na pracovním trhu. Podle toho se dál rozhodne o vyplácení základního příjmu.

„Konečně se mohu rozhodovat jako svobodný člověk. Snažil jsem se hledat práci pět let, ale nedařilo se mi to. A nemohl jsem v podstatě přijmout hůře placenou práci či něco na částečný úvazek, protože pak vám omezí sociální dávky. Takto mám určitou jistotu, že mohu hledat práci bez omezení a dohromady budu mít více peněz,“řekl webu Politico Juha Järvinen, který je součástí experimentu.

Finská vláda, kterou vede bývalý podnikatel a multimilionář Juha Sipilä, se domnívá, že vyplácení těchto peněz pomůže změnit komplikovaný a velmi nákladný systém vyplácení sociálních dávek.

Na české poměry je finský sociální systém poměrně štědrý, ale na tak štědrý jako například v Kanadě či Dánsku. Základní dávka v nezaměstnanosti dosahuje u bezdětného člověka 697 eur měsíčně, ale po zdanění je nižší než vyplácený základní příjem. Navíc pokud si nějak přivyděláváte, současná dávka v nezaměstnanosti se přiměřeně snižuje. Nový základní příjem je pořád 560 euro a má tedy nezaměstnaným nabídnout větší životní jistotu. V kombinaci s jiným příjmem, třeba i malým, pak mají lidé víc.

Po roce státní sociální pojišťovna Kela celý systém vyhodnotí a posoudí, zda jej rozšíří na další lidi. Většina podobných experimentů ale ve světě po čase skončila. Buď na nový systém došly peníze, nebo vůbec ničím nepřispěl k pohybům na trhu práce, které se očekávají teď i ve Finsku.Příjemci nebudou muset dokázat, že hledají práci a peníze budou mít bez ohledu na jakýkoli jiný příjem člověk vydělává.