Odvolaný velmistr Řádu maltézkých rytířů Matthew Festing na společné fotografii s papežem Františkem I.

Odvolaný velmistr Řádu maltézkých rytířů Matthew Festing na společné fotografii s papežem Františkem I. Zdroj: Profimedia.cz

Temné pozadí vatikánské politiky: Papež donutil k rezignaci velmistra Řádu maltézských rytířů

Velmistr Řádu maltézkých rytířů Matthew Festing ve středu rezignoval na svou funkci. Učinil tak na žádost papeže Františka I. Zdroje blízké řádu mluví o brutálním převratu organizovaném Vatikánem a konci devítisetleté suverenity. „Ve smyslu mezinárodního práva Svatý stolec prakticky anektoval jinou suverénní entitu,“ tweetoval včera odborník na kanonické právo Edward Condon a kromě výzvy k zásahu OSN přirovnal akt k italské anexi Vatikánu. Řád maltézských rytířů udržuje diplomatické styky s více než stovkou států včetně Evropské unie. Dnes se věnuje převážně charitativní činnosti. V Česku působí od 12. století a mezi jeho členy patří například Karel Schwarzenberg nebo Jiří Lobkowicz.

Vynucená rezignace velmistra Festinga má pravděpodobně velmi temné pozadí. Tomu, že je situace skutečně závažná, nasvědčuje i fakt, že se jedná o naprosto bezprecedentní čin. Velmistr je řádem po staletí volen doživotně. Nyní jmenoval František I. do čela organizace svého vlastního delegáta, jenž ji má řídit do zvolení velmistra nového.

Jádro sporu podle všeho souvisí s širší problematikou střetu mezi liberálním křídlem katolické církve, které zastupuje papež, a konzervativním křídlem, k němuž se doposud hlásil velmistr Festing. Vyhrocení situace je pak přímou reakcí na propuštění vysokého představitele řádu Albrechta Freiherr von Boeselangera v prosinci loňského roku.

Boeselanger měl v minulosti schválit distribuci kondomů v rámci charitativních projektů v Barmě. Ačkoliv nařčení odmítl, Festing se široce medializovanou aféru rozhodl neignorovat a Boeselangera propustil. Ten následně požádal o prošetření celé záležitosti papeže. Františkem jmenovaná komise měla předložit své závěry na konci ledna. Mezitím se však vztahy mezi oběma entitami vyostřily, jelikož Festing považoval kroky Vatikánu za neospravedlnitelné vměšování. Vše nyní vyvrcholilo rezignací Festinga.

Podle autora papežova životopisu Austena Ivereigha je konflikt mezi Františkem a Řádem maltézských rytířů přirozený. Řád vždy získával finance na svou misijní a charitativní činnost pomocí neortodoxních fundraisingových nástrojů běžných spíše ve velkém byznysu, což se neslučuje s Františkovým obecně reformním přístupem.

Františkův pokus o odklon od některých dogmat dotýkajících se osobních životů věřících je dostatečně známý. Netřeba se však domnívat, že Albrecht Boeselanger je první obětní beránek pře. Spolu se třemi členy komise jmenovanými papežem a vyšetřujícími jeho propuštění je zapleten do aféry ohledně záhadných 120 miliónů švýcarských franků, jež nedávno přistály na účtu řádu.

Že vám to všechno připomíná nový seriál Paola Sorrentina Mladý papež s Judem Lawem v hlavní roli? Tak kdybyste snad stále byli ještě na pochybách a nechtělo se vám věřit, jak tvrdá hra se ve Vatikánu hraje, věřte, že Festing i Boeselanger mají piklení dost pravděpodobně v krvi. Matthew Festing je potomkem mučedníka Adriana Fortescua, jejž nechal v roce 1539 zabít anglický král Jindřich VIII., a Albrecht Boeselanger je synem jednoho z hlavních spiklenců, kteří v roce 1944 připravovali v Německu atentát na Adolfa Hitlera.