Švédský medvídek Bamse (vpravo) poučí děti o falešných zprávách.

Švédský medvídek Bamse (vpravo) poučí děti o falešných zprávách. Zdroj: Bamse/Egmont

Ve Švédsku jdou na to jinak, než v Česku: Na falešné zprávy upozorní populární medvídek v komiksu

Falešné zprávy (fake news) jsou jednou z moderních zbraní v politickém i ekonomickém boji jak uvnitř jednotlivých států, tak na mezinárodní scéně. V americké prezidentské kampani je hojně používal jak tábor Hillary Clintonové, tak Donalda Trumpa. Zatímco český ministr vnitra Milan Chovanec kvůli nim od 1. ledna založil „Centrum proti hybridním hrozbám a terorismu“, ve Švédsku to zkouší i jinak. Přes dětský komiks.

V února se objeví ve Švédsku varování před falešnými zprávami a upozornění na to, aby si pokud možno i děti ověřovaly zprávy, které čtou na webech a sociálních sítích, ve velmi populárním komiksu, jehož hrdinou je medvídek Bamse. Jeho příběhy vycházejí v této skandinávské zemi už od roku 1966 a provázejí tak několik generací Švédů. Nikdy se přitom, na rozdíl od jiných komiksů, nevyhýbají ani ožehavým otázkám.

„Debata o šíření falešných zpráv pořád pokračuje, tak jsme se rozhodli odpovědět na toto téma i v komiksu,“ řekla webu The Local Charlotta Boreliusová, šéfredaktorka Bamseho.

První komiks na téma falešných zpráv a práce s internetem a sociálními sítěmi, se bude jmenovat „Bamse a temný les“ (švédsky Bamse och den mörka skogen) a objeví se v únoru.

„Být kritický k některým informacím je potřebné naučit děti už v raném věku a doufáme, že komiksem upozorníme na toto téma, aby s dětmi o tom diskutovali i jejich rodiče. Nejdůležitější u toho je, aby naše příběhy zůstaly zajímavé a zábavné, ale aby byly i podnětné,“ dodává šéfredaktorka Boreliusová.

Medvídek Bamse často pomáhá lidem, protože kvůli speciálnímu medu, který jí, je „nejsilnějším medvědem na světě“. Je pro děti v mnoha směrech „návodem“, protože v minulosti se už například vyjádřil i k rovnosti mužů a žen a jedno z dětí Bamseho mělo mentální postižení. Tvůrci na jeho příkladu chtěli ukázat, jak se k takovým dětem chovat.