Úřady dnes oficiálně ukončily patrání po zmizelém letu MH370.

Úřady dnes oficiálně ukončily patrání po zmizelém letu MH370. Zdroj: ČTK

Malajsie, letadlo
U Vietnamu spadlo malajské letadlo s 239 lidmi
MH370
Loď pátrající po ztracenenem letadle zachytila další signály
Pátrání po zmizelém letadle.
12
Fotogalerie

MH370: Skončilo pátrání, záhada zmizelého malajsijského letadla nejpíš zůstane neobjasněna

Téměř po třech letech ukončily dnes Austrálie, Malajsie a Čína pátrání po zmizelém letadle společnosti Malaysia Airlines z letu číslo MH370. Pátrací plavidlo dokončilo prohledávání mořského dna ve vymezené oblasti v Indickém oceánu, aniž by objevilo trosky letadla, oznámilo koordinační středisko pátracích akcí se sídlem v Austrálii.

Pátrací loď prohledávala prostor 120.000 čtverečních kilometrů západně od australského pobřeží. Vyšetřovatelé před časem doporučili, aby se oblast pátrání rozšířila o dalších 25.000 kilometrů čtverečních severním směrem, australské úřady ale na požadavek nepřistoupily. Dosavadní hledání stroje z letu MH370 vyšlo na 160 milionů dolarů (čtyři miliardy Kč).

Letadlo malajsijských aerolinek zmizelo v březnu 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu. Na jeho palubě bylo 239 cestujících a členů posádky, značnou část tvořili Číňané. Co se s letadlem stalo, zůstává jednou z největších záhad v historii letectví a podle agentury AP jí po dnešním dni možná zůstane navždy.

Podmořské pátrání nevyneslo na světlo žádné stopy. Na plážích ostrova Mauricius, na břehu Tanzanie či francouzského ostrova Réunion se ale našly trosky, u nichž se potvrdilo, že pocházejí ze zmizelého letounu.