Zkuste nad bolestí v krku nejprve vyzrát přírodní  cestou!

Zkuste nad bolestí v krku nejprve vyzrát přírodní cestou! Zdroj: Shutterstock.com

Lékaři vyvinuli převratnou vakcínu proti rýmě. Je konec jedné z nejotravnějších nemocí?

Rudolf Valenta, rakouský alergolog s českým jménem, vyvinul společně se svým týmem ve Vídeňské Všeobecné nemocnici převratnou vakcínu proti rýmě. Nedávno byl jejich patent registrován a nadále prochází testy. Pokud budou úspěšné, svět by se mohl zbavit jedné z nejčastějších nemocí, která lidi postihuje zejména v chladnějších částech roku.

Profesor Rudolf Valenta (53), světová špička v oblasti molekulární alergologie, který jezdí na odborné kongresy i do České republiky, dospěl s kolegy ke svému objevu při velmi podrobném studiu chronické rýmy u malých dětí. Právě rýma patří k nejčastějším chorobám i v dětském věku.  

Valenta zjistil, že náš imunitní systém obvykle útočí na „špatné“ části virů, které rýmu způsobují. Jeho protilátka by to měla změnit.

Přestože patent vídeňských lékařů již byl registrován, bude trvat ještě nějakou dobu, než bude očkování veřejnosti proti rýmě snadno dostupné.¨

Dnes je za důležitou prevenci proti rýmě označováno otužování a vyvážená výživa s dostatečným přívodem vitamínů. Protože polovinu infekčních rým způsobují rhinoviry, jejichž přenos je kontaminovanými prsty, rozhodující prevencí je i častá výměna kapesníků a mytí rukou. U nákaz přenášených kapénkovou cestou je pak nutné se vyhýbat kontaktu s nemocnými. Pacient je maximálně infekční v prvních dvou dnech nemoci.

Rýma, kterou často onemocní téměř každý člověk, by ale mohla být s novou vakcínou brzy věcí minulosti.