Umělé oplodnění - ilustrační snímek.

Umělé oplodnění - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Skandál na české klinice: Dvěma ženám zaměnili embrya při umělém oplodnění

Česko má podle všeho první případ, kdy při umělém oplodnění došlo k záměně embryí u dvou žen, které se nezávisle na sobě pokoušely přijít do jiného stavu. Začala tak noční můra, ze které se neprobudily. Toužily po dítěti, které by ale bez pomoci lékařů možná nikdy nepočaly. S důvěrou proto svěřily svůj osud do rukou expertů na klinice, kde jim jedna chyba obrátila život naruby. Zprávu exkluzivně přinesl Blesk.cz.

Řeč je o dvou párech, jejichž osudy se propojily na jedné z českých klinik reprodukční medicíny. Redakce jméno zdravotnického zařízení zná a v úterý dopoledne ho tým reportérů Blesku osobně navštívil. Na místě vedení kliniky mimo záznam Blesku potvrdilo, že v této věci probíhá šetření Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

„Můžu vám potvrdit, že jsme tam šli okamžitě potom, co jsme se dozvěděli, že tam došlo k nějaké události, nicméně to šetření z naší strany stále probíhá,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomová. Událost se stala v průběhu roku 2016.

Podle důvěryhodného zdroje Blesku došlo k záměně embryí pravděpodobně kvůli obyčejné lidské chybě. A tak se dvě ženy a dva muži, kteří se možná nikdy tváří v tvář nesetkali, dostali do životně a emočně extrémní situace. To když se dozvěděli, že lékaři aplikovali embrya s cizí DNA.

PODROBNOSTI SI PŘEČTĚTE ZDE >>>