Zloději z kultovní komedie Sám doma utrpěli mnoho zranění. Přežili by je vůbec.

Zloději z kultovní komedie Sám doma utrpěli mnoho zranění. Přežili by je vůbec. Zdroj: Photo © 20th Century Fox

Macaulay Culkin si kromě obrovské popularity odnesl z natáčení filmu i jedno zranění. Jizvu na prstě má díky natáčení této scény.
Na portrétu, kde je údajně Buzzova dívka, je převlečený chlapec, Chris Columbus nepovažoval zesměšňování dívky za správné.
Fiktivní film Angels With Filthy Souls
Kieran Culkin, opravdový mladší bratr Macaulayho
Ozdoby byly z cukru.
8
Fotogalerie

13 věcí, které zaručeně nevíte o filmu Sám doma

Na něco jsme zapomněli… Na Kevina! Tahle filmová replika nás provází každé Vánoce. Televizní stanice se předhání, kdo bude nejúspěšnější film roku 1990 reprízovat jako první. Vánoční komedie o zapomenutém synkovi a dvou nešikovných lupičích, kteří by při dobývání jeho domu v reálném světě hned několikrát zemřeli, je zkrátka zaručený recept na dobrou sledovanost. I o téhle klasice ale existuje 13 věcí, které zaručeně většina z vás nevěděla.

1) Macaulay Culkin si kromě obrovské popularity odnesl z natáčení filmu i jedno zranění. Jizvu na prstě má díky natáčení scény, kdy se měl Joe Pesci (Harry) předstírat, že chce Kevina kousnout. Nedopatřením ho skutečně hryzl tak, že Macaulay potřeboval ošetřit.

Macaulay Culkin si kromě obrovské popularity odnesl z natáčení filmu i jedno zranění. Jizvu na prstě má díky natáčení této scény.Macaulay Culkin si kromě obrovské popularity odnesl z natáčení filmu i jedno zranění. Jizvu na prstě má díky natáčení této scény.|Reprofoto YouTube.com2) Samotná role "toho chytřejšího" z obou padouchů byla původně psána pro Roberta De Nira, který ale nabídku hrát Harryho odmítl a dostal ji herec Joe Pesci. Kevinovho otce si mohli zahrat herci jako Michael Douglas, Sylvester Stallone, John Travolta, Harrison Ford, Tom Hanks alebo Jack Nicholson. Do role matky byly zvažovány tyto herečky: Sigourney Weaver, Jodie Foster, Jamie Lee Curtis, Sharon Stone alebo Michelle Pfeiffer.

3) Když Kevin najde fotku přítelkyně svého bratra Buzze, pohoršeně se zašklebí. Na fotografii není dívka, ale chlapec. Režisér filmu Chris Columbus nechtěl takto zesměšnit žádnou dívku, a proto na obrázek vybral kluka s holčičí parukou.

4) Ve filmu máte možnost vidět hned dva Culkiny. Kromě Macaulayho, coby Kevina, se ještě filmem mihne jeho skutečný mladší bratr Kieran, který si zahrál bratrance Fullera.

Kieran Culkin, opravdový mladší bratr MacaulayhoKieran Culkin, opravdový mladší bratr Macaulayho|Reprofoto YouTube.com5) Pokud si chcete pustit černobílou „gangsterku“, na kterou se dívá Kevin v televizi, musím vás zklamat. Snímek s názvem "Angels With Filthy Souls" je krátký film natočený speciálně pro potřeby natáčení na motivy filmu Angel With Dirty Faces (1938). Na celou verzi se můžete podívat ZDE.

6) Z domu McCallisterových se stala turistická atrakce. Nachází se na ulici 671 Lincoln Avenue v městečku Winnetka státu Illinois. V roce 2012 byl prodaný za více než 1,5 milionu dolarů.

7) Podle některých konspiračních teorií si ve filmu zahrál i Elvis Presley, který byl tou dobou už 13 let po smrti. Ten se měl objevit v roli muže, který na letišti stoji ve frontě za Kevinovou matkou.

Je to Elvis Presley?Je to Elvis Presley?|Reprofoto YouTube.com8) Pokud jde o herce, pak za maratónce natáčení filmu je možné považovat Johna Candyho, který hrál "krále polky" Guse Polinskiho. Všechny scény, které ve filmu měl, natočil během jediného natáčecího dne, který trval 23 hodin.

9) Bojový plán, který Kevin rozvine v ikonické scéně filmu, nepochází z dílny rekvizitářů, ale skutečně jej namaloval Macaulay Culkin.

10) V bolestivé scéně, kdy Marv šlape na vánoční ozdoby, jej ve skutečnosti chránily hned dvě bezpečnostní opatření. Ozdoby totiž nebyly ze skla, ale z cukru a herec měl na nohách speciální gumové ponožky tělové barvy.

Ozdoby byly z cukru.Ozdoby byly z cukru.|Reprofoto YouTube.com11) Postava, kterou hraje Joe Pesci - Harry Lime, je pojmenována podle postavy, kterou hrál Orson Welles ve filmu Třetí muž (1949).

12) Film se dostal do Guinessovy knihy rekordů jako nejvíce výdělečná komedie v kinech. Celkem film vydělal neskutečných 533 milionů dolarů. 

13) Daniel Stern souhlasil, že si nechá na tvář posadit živou tarantuli, ale pod podmínkou, že se natočí jenom jeden záběr. Řev nebyl skutečný, mohl by pavouka vyplašit. Křičet přitom nesměl, protože by tím pavouka vyplašil.